A sok 3mm után szeretnék "nagyobb" méretarányú posztot is írni végre - hátha kicsit fölpörgeti az érdeklődést a nyári uborkaszezonban! :)

Áprilisban a hazai Epic Armageddont játszók kis közössége a Hammertime Caféban rendezett egy Minigeddon (azaz a megszokott 3000p helyett most csak egy kicsi, pörgős, 1000 pontos, max 1 órás csatákból álló) versenyt. Erre a pestiek mellett kiemelt létszámmal érkeztek a miskolci és szegedi legények, összesen majd 15-en voltunk, de csak 12-en merték bevállalni, hogy csatázzanak is. Ez mindenképpen egy szép létszám, úgy gondolom, hogy 12 játékost összehozni itthon nem minden "népszerű" játéknak sikerül, hát még egy ilyen "kihalt", "apró mütyűrös" "ilyen még van? sose hallottam róla!" kategóriás játéknak, mint az Epic. Úgyhogy nagyon büszke vagyok a kis csapatra, és az egyre bővülő játékoskörre. Külön emelem kalapom a vidékről fölzarándokló harcosok előtt :)

A versenyben szépen kijött, hogy a csapat fele kb. párszor játszott újoncokból állt, és őket pár dörzsölt, öreg játékos igyekezett legyőzni, több-kevesebb sikerrel. A rendszer igazságosságát adja, h én a háromból két csatámat rutinos ellenfél ellen játszottam, akik mindketten előkelő helyen végeztek a versenyben. Egyszóval a kezdők sem vallottak szégyent, sőt, nagyon is ügyesek voltak, jól megizzasztották a haladóbb szintű ellenfeleiket!

A verseny résztvevői elég vegyes mixet hoztak, én eleinte jóval több SM sereget vártam, de hál istennek volt minden - IG tank sereg, IG gyalogos plebs sereg, Tau, necron, nida, SM termik, több káosz is - eldát azonban csak én hoztam, közkívánatra - illetve pontosabban fogalmazva inkább közgyűlöletre. A mostani poszt az elkészült seregem mutatja be.

Az Alaitoc hajóvilág

Az elda hajóvilágok bemutatása úgy gondolom, hogy fölösleges volna, mert azokat a játékosobb többsége már úgyis ismeri - azonban az Alaitoc szerintem egy kicsit kevésbé gyűjtött (Epicben pláne) mint a nagyobb társai. A hajóvilág alapszíne a kék-sárga (-fehér), és főleg rejtőzködő, ranger és elit ranger osztagokkal tevékenykedik. Epicben egy évek óta Approved szintű sereglistája van, amit időtlen idők óta a kutya nem használt (max Biel-Tan light-ként), ezért úgy gondoltam vmi újat kellene gurítani, és egy minigeddon sereget simán összedobok az itthon lévő festetlen figurákból - később max azt mondom, hogy fordított festésű Iyanden.

Az alapkoncepicó, Minigeddonra fordítva

A sereg összeállítását még januárban elkezdtem, és igyekeztem olyan egységeket is kipróbálni, amiket eddig nem használtam. Elda ügyben célszerű mindig túlzásokba esni - azaz 1-2 fontos elemre koncentrálni, és azt kimaxolni. Ilyen lehet pl az über-lőtáv/spec MW/TK fegyverek, az über-mozgékonyság, a "tömegsereg", vagy a specialista sereg is. Nem célszerű mindenre jó, közepes sereget hozni, mert az elda véleményem szerint vagy odabasz és letarol mindent max a játék közepéig, vagy elhullik - így tehát kedvez a mindent-egy-lapra koncepcióknak.

A minigeddon szabályai fél asztalméretet írnak elő (90 x 120 cm), így a mobilitás kérdése ki is esett, párszor elég csúnyán beszorítottak, és az mindig bukó volt. Terület nincs tehát a manőverekre, így inkább a lőtáv kimaxolására törekedtem. Az engedélyezett legnagyobb formáció max 400 pontos lehet, és az objektívák száma is le van csökkentve (2-2) a játékban, így végtelen kombókra sincs lehetőség - nem is beszélve az eldák hiper-szuper légierejének hiányáról, hisz minigeddonban nincs légierő, sem űrhajó engedélyezve - tényleg a klasszikus, kis formációk, egymást halomra taposó, pörgős belépő szintű játékáról van tehát szó. Ez bizonyos seregeknek kedvez, míg másokat károsan érint (bizony, az eldák sok speckója és előnye itt részben elvész, mivel például a kezdeményezés megtartása itt nem engedélyezett) - mindezeket figyelembe kell venni a taktika tervezésénél.

Ebből kiindulva a seregemet (mivel úgy számoltam, hogy boldog boldogtalan termit és Warhound titánt fog hozni) a lőtáv és az engage -azaz a lövöldözős közelharc legelőnyösebb kombójának keresésére építettem föl. Ehhez alsó hangon 20 csatát játszottam egymástól eltérő, számomra is új egységek kipróbálásával.

Guardian warhost - 350p

A legnagyobb, és legütőképesebb engage (Firefight - FF) egységem az alap brunyik, azaz a Guardianok voltak, Wave Serpentekbe ültetve. Ha kellően meg vannak támogatva, és egy leválasztott, előkészített ellenfelet támadnak meg a megfelelő időben, akkor csatanyerő kombó - és emellett kötelező választás is. A játékstílusomnak jobban megfelel, ha az amúgy drága szállítójárműveikkel jönnek.

Az Alaitoc színnek én a GW Enchanted Blue - Vallejo Flat Yellow és Ivory színeket választottam. Számomra új, tiszta festési technikát (minimális v egyáltalán nem alkalmazott wash) próbáltam ki, ami ilyen kicsiben elég is volt a TTQ szint megugrására - az alapszín széleit simán a panelvonalak mentén kihúztam egy árnyalattal világosabbal. A talpakra mindenhol Gregsters Lab terepelemeket tettem.

guardian2.JPGguardian1_1.JPGguardian_2.JPGws_1.JPGws1_1.JPG

Aspect Warriors - Shining Spears - 225p

Az alap warhost mellé 3 troop hozható, azaz a fő egységedhez 3 kis specialista csapatot hozhatsz a seregépítés megkötései szerint. Én ez utóbbiak közül az általam eddig sosem használt Shining Spear formációt (6 unit) hoztam. Mobilak, close combatban (CC) jók, ami az eldáknál ritkaság, és a nehéz, durván páncélozott egységek ellen kiválóak - CC-ben a lándzsájuk Lance, azaz az ellenfél Reinforced Armourját elveszi. Nehéz tankok, titánok ellen tehát kifejezetten jók, főleg a pontszámukhoz képest.

ssp.JPGssp1.JPGssp2.JPG

Night Spinner troop - 175p

A tűzerő és a lőtáv kimaxolására, és a nagy gyalogos tömegek puhítására ideális a tüzérség. Az eldák ezt baromi olcsón hozzák - és bár törékenyek, de nagyon hasznos egység. Disrupt képességük segít abban, hogy a meglőtt formáció mielőbb megtörjön, vagy összeterelődésre kényszerüljön. Mint minden tüzérség, egyben kiváló Blitzguard is, tehát jól elüldögél hátul, és fogja az egyik objektívát. Ár-érték arányban kiváló döntés, és az általam megálmodott koncepcióba tökéletesen illeszkedik. :)  A festésüket külön élveztem, talán a legjobban az egész seregből.

nightspinner.JPGnightspinner1.JPGnightspinner2.JPG

Engines of Vaul troop - Scorpion, 250p

A Scorpion Super Heavy Tank szintén egy általam még nem igazán használt egység. A fejlesztők nemrég erősítettek rajta kicsit, mert senki sem használta - ez egy plusz indok volt arra, hogy kipróbáljam. A seregbe nagyon kellett valami, ami az ellenség tüzérségét, nehéz tankjait, titánjait, egyéb tökös egységeit minden gond nélkül, nagy távolságból, viszonylag biztosan le tudja szedni. Erre a feladatra 2-3 egységet próbáltam ki, és végül a Scorpion SHT mellett maradtam. Dupla MW 2+ lövés 75 centiről, pont ez kellett. :) Emellett bírja a pofonokat is, és az ellenség számára egy fájó pont - legalább a tüzérségről is eltereli a figyelmet, amely így talán nagyobb eséllyel marad életben. 

Mivel szinte mindenki hozott egy WE kategóriás egységet, így én is így döntöttem - nem beszélve a nagy figura = nagyobb dioráma lehetőség kihasználásáról!

scorpion2.JPGscorpion3.JPGscorpion_1.JPG

Ez volt hát a sereg, amely 1000 pontba 4 formációval (többségében mindenkinek ennyi volt), egy WE unittal vívta sikeres harcait. Két engage (egy FF, egy CC) formáció, két extra lőtávú (egy sablonos, egy MW) formációval kiegészítve, ahol kb csak a gyalogság nem volt skimmer (amitől persze a közelharcos seregek tuti falra másznak).

Egy összkép - sajnos a festésre és konvertálásra 1 hetem volt (ezért az egyszerű színséma és technika), amibe az objektívák legyártása nem fért már bele.

sereg_7.JPG

+1 ráadás: Alaitoc Ranger Warhost - 200p

A képen látható, hogy azóta továbbvittem a sereget (talán egy nagy, 3-4000 pontos csapat lesz belőle). Egy tipikusan Alaitoc egységet akartam, ezért egy Ranger warhostot készítettem el - 4 Ranger, 3 War Walker kombinációjával.

ranger.JPGranger1.JPGranger2.JPGww.JPGww1.JPG

Jelenleg tehát 1200 ponton áll az Alaitoc csapatom - tervben van egy pár Falcon, Fire Prism és egy újabb Ranger warhost is, de csak ősszel lesz időm komolyabban rájuk nézni.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://patkanybirodalom.blog.hu/api/trackback/id/tr7111656030

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása