A mai posztomban befejezem az elkészült Oddzial Osmy 1/600-as szovjet seregem bemutatását. Elég vegyes felsorolás lesz, nem minden fog a korábban bemutatott szovjet 16. harckocsi hadosztály állományába tartozni -de simán alkothatja a 2. Gárda Harckocsi Hadsereg részét (kiemelten a 207. Gépesített Lövész Hadosztály egységeit értem ez alatt), így nem teljesen kizárt, hogy a vizsgált időszakban előforduljanak Kelet-Németországban, a tankosok megerősítőjeként.

 

Gépesített lövész zászlóalj (BTR-80) (207. gl., ho. 33. gl. e, 1. z., Stendhal)

A BTR-80-as típus a korábbi, megbízhatatlan BTR-60/70 leváltására készült, de 1985-re még nem állt rendelkezésre elég nagy számban, hogy elődeit leváltsa- nekem ugyanakkor ez a típus tetszett, így ezt szereztem be -a szovjet gépesített lövész hadosztályok (MRD) három gl. ezredből álltak -az első mindig lánctalpas gyalogsági harcjárművekkel (angol rövidítéssel IFV), míg a 2. és 3. gl ezred gumikerekes páncélozott szállító harcjárművekkel (angol rövidítése APC) volt felszerelve. Ez főleg BTR-60, kisebb számban BTR-70-eseket jelentett. Ezek leváltására készült el a 80'-as években a BTR-80, amelynek igazi csapatpróbája a szovjet-afgán háború volt (ennek hatására alakult ki a későbbi BTR-80/A típus is).

A CWC rendszerében jóval olcsóbb szállító járművek (emellett két egységnyi gyalogságot tudnak elvinni, szemben a BMP-k által szállítható 1-el), és nekem mindig tetszett az öreg 8 kerekű csónak forma -ezért úgy döntöttem, hogy a főerőket megerősítő, a 207. gl. ho-tól a  16. hk. ho-hoz csatolt, főleg az áttörés után, tartalékból bevetett lövészzászlóaljat is elkészítem.

A festés a már ismert Vallejo Russian Green. btr80 z.JPGbtr80hq.JPGbtr802.JPGbtr801.JPG

Páncéltörő tüzér osztály (207. gl. ho., 498. önálló páncéltörő tüzér osztály, Gardelegen)

A szovjet gépesített lövész hadosztályok rendelkeztek önálló páncéltörő tüzér osztályokkal, hogy az ezredeik  harckocsizókhoz képest gyengébb páncélelhárító képességét ellensúlyozni tudják. Ezek összetétele elég vegyes képet mutatott a 80'as évek közepén -a Maljutkák (AT-3) még szolgálatban álltak, de a modernebb Konkursz (AT-5) már elég nagy számban állt rendelkezésre. Ezek az eszközök BRDM alvázon, mobil erőként bárhol bevethetők voltak, nem csak statikusan, védelemben volt hasznuk.

A másik oldalról, a védelem során a nagy számban rendelkezésre álló (többféle, modern lövedékkel is felszerelt) klasszikus páncéltörő tüzérség is jelen volt még -például a T/MT-12-es 100mm-es páncéltörő ágyú.

Jelen esetben egy vegyes páncéltörő tüzér osztályt (1 üteg Konkursz, 2 üteg MT-12) szereztem be, amely főleg a lövészeket erősítette meg (például a fenti, BTR-el felszerelt, tartalékban lévő gépesített lövész zászlóaljat). A Konkurszoknak gyakorlati haszna is van a játékban, a páncéltörő ágyúkat a hangulat kedvéért szereztem be -1985-re már eléggé elavultak voltak -vontatóként pedig Ural 375 és MTLB járműveket alkalmaztam, ütegenként más típust, hogy meg tudjam különböztetni egymástól az alegységeket.

A BMP-vel és a BTR típusokkal felszerelt gl zászlóaljak között páncéltörő képességben is volt eltérés -míg a BMP-k rendelkeztek páncéltörő rakétával (a CWC ezt ATGM-ként kezeli), adig a BTR-ek nem, így ők egy szakasznyi AT-4 Fagot típusú lövészek által használt rakétával voltak felszerelve -ezeket az egyszerűség és a fotó kedvéért a páncéltörők mellé tettem.

konkursz fagot.JPGkonkursz fagot 2.JPGmt12.JPGmt121.JPGmt122.JPGmt123.JPGmt124.JPGpáncéltörők.JPG

724. Gárda Önjáró Tüzér Ezred (Neusterlitz)

A 16. hk. ho. önjáró tüzér ezrede -sajnos nincs annyi figurám, h egy egész tüzér ezredet megjelenítsek (erre nincs is igazán szükség, mert a CWC rendszerében elég erős a tüzérség, így jelentősen megborítaná az erőegyensúlyt -nyilván, bár mi más lenne egy teljes önjáró tüzérezred feladata? :) )

A szovjet hk/gl ezredek rendelkeztek egy 3 üteges (felderítő, stb erőket nem számítva), összesen 6 szakaszos önjáró tüzér osztállyal, amely 2S1 Gvozgyikával volt felszerelve. A hadosztály ezen felül egy tüzér ezreddel is el volt látva:

      -2x osztály (CWC-ben 2x6 szakasz, azaz talp) 122mm-es (önjáró vagy vontatott),

      -1x osztály 152mm-es (önjáró vagy vontatott -6 talp)

      -1x osztály sorozatvető (BM-21/27 -6 talp)

eszközzel. Általában az alacsonyabb készültségi fokú, vagy lövész alegységek vontatott, míg a harckocsizó alakulatok szinte kizárólag önjáró eszközzel voltak ellátva.

Az én tüzérezredem egy kicsit másabb összetételű, mert szerettem volna a sok amúgy is az ezredekben meglévő 2S1 mellé vontatott tüzérséget is, ezért főleg D-20 (152mm) és D-30 (122mm) lövegeket szereztem be. Ez alapján elmondható, hogy inkább egy lövész alakulat (például a 207. Gépesített lövész hadosztály erői) tüzérezredét raktam össze. Jelenleg van:

-1x D-30-as osztály (6 talp)

-1x D-20-as osztály (6 talp)

-1x Sv. üteg (3x BM-21)

Illetve egy ütegnyi 152mm-es 2S3 Akacija önjáró tüzér üteg is (3x Akacija) (ez lesz majd a tényleges 724. Öj. Tü. e. alapja később, amikor kicsit kibővítem egy osztálynyi erőre őket). tüzérek.JPGd20_2.JPGd201.JPGd202.JPGd30.JPGd301.JPGd302.JPGbm21.JPGbm211.JPG2s3.JPG2s31.JPG

 

65. Gárda Harckocsi Ezred (Neusterlitz)

A hadosztály második harckocsi ezrede. Terveim szerint egy újabb, jelen esetben T-80-asra átfegyverzett hk. ezredet is szeretnék -egy zászlóaljnyi T-80BV (T-80 Improved, ERA/ATGM), és 2 zászlóaljnyi T-80B (T-80 Improved/ATGM) erővel. Ebből jelenleg egy zászlóalj készült el, a többi beszerzés alatt.

 A T-80-asokat eleinte csak az összfegyvernemi hadseregek kapták meg, majd a 80'as évek közepén elkezdték a harckocsi hadseregek átfegyverzését is. A szovjet ipar teherbírásának megfelelő tempóban haladt a folyamat -igyekeztek ezredszinten átfegyverezni az egységeket, több kevesebb sikerrel.

A festésnél már szerettem volna alkalmazni a 80'as évek közepén-végén megjelent három színű szovjet álcázó festést is (ez csak a HQ-n látható). A Vallejo Russian Green szín kapott egy Ice Yellow és egy kis fekete színt pluszba. t-80 összes.JPGt-80.JPGt-80hq.JPG

És a végére egy kis érdekesség: egy kelet német/lengyel/cseh T-72-esekkel felszerelt harckocsi zászlóalj. A szovjetek Németországban nem használtak T-72-eseket, azt a Varsó Szerződés (VSZ) tagállamai kapták/gyártották maguknak -de annyira tetszett  figura, hogy végül beszereztem egy csomaggal ezekből is. t-72 összes.JPGt-72.JPGT_72.JPG

Az összkép a megerősített 16. Gárda Harckocsi Hadosztály elkészült egységeiről:

minden.JPG

 

No, ezzel egy időre befejeztem a szovjet hidegháborús dolgok posztolását -jelenleg beszerzés alatt van még pár egészségügyi, műszaki, egyéb jármű, egy GL és egy HK ezred -emellett az amerikai erők is szépen haladnak (ezekről sajnos még nincs fotó). Kicsit elfogytak a befotózott cuccok, de lassan nekiülök, és kattintgatok párat, volna miről:

-1/3000 kis hajók -nemrég volt szerencsém ismét egy Battlefleet 1900 csatához, arról is írnék szívesen

--Epic Armageddon Blood Angels -elég nagy léptékkel haladok a BA sereg festésével, szintén lenne mit bemutatni

-1/600 USMC/US Army sereg -nagyon jól haladtam, egy M1 Abrams és egy M2 Bradley zászlóalj teljesen elkészült, légi támogatással, megerősítőkkel -tehát gyakorlatilag egy teljes/REFORGER amerikai gépesített gyalogos dandár várja, hogy bemutassam!

-1/300 Heroic&Ros és CinC hidegháborús szovjetek, illetve II. világháborús francia/német figurák -csak érdekességképpen szereztem be, szeretném őket is bemutatni

A festés most a munka/család mellett elég sokad rangú lett, amikor van időm, inkább játszok, mint, hogy festegessek. Belekezdtem egy új korszakba: Sam Mustafa szabályai alapján (Might&Reason rendszer), hadsereg léptékű (alapegysége az ezred-dandár) Hét Éves Háborús seregeket szeretnék beszerezni 6mm-ben az Adler/Baccus gyártó párostól! Remélem ezekről is lesz hamarosan egy fotós dobozbontás :)

Szóval elég sűrű a hobbi élet is, de sajnos most háttérbe szorult -de ne aggódjatok, van pár projektem/szép figurám, amit csak le kellene végre fotózni, és bemutatni az érdeklődőknek!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://patkanybirodalom.blog.hu/api/trackback/id/tr436852299

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása