A következő (Igen, a következő! Kifejezetten termékeny ez a november blogolás szempontjából) posztom az előző figuráktól egy kicsit nagyobb, 1/72-es tankokról fog szólni -csak hogy ne hanyagoljam el ezt a méretarányt sem.

A franciák által a 30'-as évek közepétől, a gyalogság számára gyártott Hotchkiss H-35 könnyű harckocsi pályafutása nehezen indult. Az erőátviteli rendszere gyengének bizonyult, és terepen korlátozott manőverezőképességről tett tanúbizonyságot -ezért a gyalogság elutasította a harckocsik átvételét -a már legyártott több száz példányt a lovasságra (ebben az időszakban a francia hadsereg önálló fegyverneme volt a lovasság) "kényszerítették".

A folyamatos frissítések hatására később a gyalogság is rendszeresítette. A gyenge, rövid csövű 37 mm-es SA 18 löveget elkezdték lecserélni a hosszabb csövű SA 38-asokra (a csak a fegyverzetében változott konstrukció később a H-38 nevet kapta), és számos tulajdonságát feljavították (terepjáró képesség, sebesség), létrehozva egy külsejében is különböző változatot -ez lett a H-39. A gyalogság járművei nagy részben H-39-esek voltak, míg a lovasság főleg a régebbi típusokat használta.

A makett az RPM lengyel cég közepesen komplex készlete, amelyből mindhárom változat megépíthető -sajnos kitört belőlem a makettező, és meg is építettem őket, holott a gyalogsághoz elég lett volna csak a H-39-es verziót elkészíteni. Sebaj, fő a változatosság! :)

A tankokat az 1. francia páncéloshadosztály (1. DCR) könnyű harckocsi dandárjának 25. és 26. zászlóaljaihoz (25., 26. BCC) készítettem el -kettőt zászlóaljanként. Az említett zászlóaljak 1940 májusában Charleroi -Dinant között tevékenykedtek, Rommel 7. páncélos hadosztályával szemben -katasztrofális eredménnyel.

A 26. hk. zászlóaljban szolgáló tankjaim Vallejo Russian Green alapszínt kaptak airbrushhal, majd Geman Medium Brown álcázószínt. A 25. zászlóalj tankjai alap zöld színnel kerültek bevetésre -a bonyolultabb, kontúros, világos színek jórészt a háború előtt készültek, a H-35/38-asok (tehát a lovasság tankjai) még ezzel indultak harcba. A gyalogsághoz, és alapvetően a harcok kitörését közvetlenül megelőző időkben készült tankok csak két színű, zöld-barna, vagy már csak zöld álcázószínt kaptak.

A makettek közti különbségek:

H-35 (csapott motorháztető, rövid csövű löveg)

H-38 (csapott motorháztető, hosszú csövű löveg)

H-39 (szögletes motorháztető, hosszú csövű löveg)

A képen a négy harckocsim -1 szakasz az OWW2 rendszeréhez- a legelső, a parancsnoki harckocsi a toronyjelzéséről (és a kint ülő parancsnokról) megkülönböztethető.

2_4.JPG

3_2.JPGHotchkiss_H39_1stDCR_26BCC.png

Jól látható a 26. BCC jelzése, a vaddisznó fej. A tank a 2. hk. század parancsnoki járműve

6_1.JPG

Jól látható a harckocsi hátulján az árkok leküzdésére szolgáló "berendezés".

4_1.JPG

A 25. BCC harckocsijai -minden különösebb jelzés nélkül.

1_7.JPG5_1.JPG

Jól látható a különbség -a szakasz egyetlen H-39-ese, a maga szögletes motorháztetejével.

7_1.JPGHotchkiss_H39_1stDCR_25BCC.png

 

Ezzel a négy harckocsival teljes a készlet, szinte minden fontosabb francia tankból akad legalább egy szakasznyi. Terveim szerint nem bővítem őket tovább -amennyiben mégis, maradok a H-39-nél, mert elég nagy számban gyártották őket, és alapvetően a Dinant-nál vívott összecsapások inspirálnak a seregem továbbfejlesztésében. A legvalószínűbb irány a gépesített gyalogság és a szállítójárművek beszerzése, kifestése lesz.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://patkanybirodalom.blog.hu/api/trackback/id/tr806628501

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bogesz001 · http://arhk.xszerver.hu 2014.11.19. 11:08:39

Jól néznek ki!

Ez egyébként milyen makettek?
Illetve francia szállítójármű témában tudok segíteni esetleg, ha a műgyanta is megfelel. :)

pati13 2014.11.19. 17:03:40

Üdv!

Lengyel makettek, az RPM gyártja (pl Jadartól simán rendelhetők!).

Jelenleg Lorraine 37 és 38-asaim vannak, illetve Unic P-107-esek (műszakinak, tüzérségi vontatónak). Emellett pár Citroen teherautó és majd remélem pár P 19-es is.. :)

Szóval hál istennek mennyiséggel el vagyok látva, hogy gépesített "vadászokat" vagy "dragonyosokat" készítsek.
süti beállítások módosítása