A mai posztom az 1940-es hadjáratban harcoló francia seregem  eddig nem látott egységeit mutatja be. A felsorolás elég vegyes lesz: tüzérség, gyalogsági támogatók, felderítő páncélgépkocsik és páncélozatlan járművek szerepelnek majd.

Az első rész a nemrég beszerzett francia 155 mm-es nehéz tábori löveget és a két 25 mm-es páncéltörő ágyút mutatja be. Sajnos kezelő személyzet nincs hozzájuk -ez teljesen nem igaz, már rajta vagyok, hogy az Early War Miniatures 20 mm-es fém figuráiból beszerezzek párat.

http://earlywarminiatures.com/

RPM 155 mm GPFT löveg

A lengyel RPM cég nem túl régen kiadott makettje, amelyet a Jadar shopból rendeltem meg:

http://www.jadarhobby.pl/rpm-72602-172-gpft-155mm-m1918-armata-polowa-k419f-p-29627.html?language=en

(a kép megtévesztő, egy Afrikában használt német löveget ábrázol, de valójában a sok matrica közül csak egyet lehet németként felhasználni, a többi kb 10 francia példányhoz van!)

A készlet elég részletes, modernizált állapotában ábrázolja a klasszikus, Nagy Háborút megjárt nehéz tarackot (erre utal a GPFT elnevezés is -a Jadar oldaláról elérhető a korábbi, I. világháborús löveg is!). Kétféleképpen építhetjük meg, vontatott, és települt állapotban -én ez utóbbit választottam (bár kis ügyességgel variálhatóra is el lehet készíteni), még akkor is, ha jelenleg nincs kezelő személyzete, és nem is találtam még szép alternatívát hozzá. Amint ezt a kérdést megoldom, valószínűleg egy szép diorámát kap majd.

A festéshez a Vallejo Air Russian Green színt használtam, és gyakorlatilag egy kevés koptatással, a kerekek lefestésével elég gyorsan el is készültem.155.JPG1552.JPG1551.JPG

 ACE Hotchkiss 25 mm Mle 1934 páncéltörő ágyú

A könnyű páncéltörő ágyúkat a franciák zászlóalj szinten a lövészekhez osztották be, így nem sorolható a tüzérséghez. Az ukrán ACE cég 1/72-es makettje (azóta kijött az Mle 1937-es, modernebb változat is, sőt,  47 mm-es páncéltörő ágyús is elérhető már -ezt azonban összevontan, eltérő módon alkalmazták, ezred szinten).

Az ágyú rendkívül elterjedt volt, még a Brit Expedíciós erők is egyik változatát alkalmazták páncélelhárításra a nyugati hadjárat során, ezért úgy gondoltam, hogy beszerzek kettőt, mert az OWW2 rendszerében a korai német tankok ellen még ezeknek is van esélye.

A makett elég sorjás, sok a gond vele, de a kevés alkatrésznek hála gyorsan elkészült -ezután szintén egy Vallejo Air Russian Green színt kapott. A kezelők már megérkeztek az EWM-től, de sajnos még nem festettem le őket -a következő francia erősítésekhez majd csatolom a képeket! :)

25.JPG251.JPG

 

Ennyit a lövegekről, a nehéztüzérségről (Ami az OWW2-ben nem került kidolgozásra -viszont van itthon egy doboz HAT 75 mm-es löveg, ami még a gyártósorra vár), és a gyalogság páncéltörő lövegeiről. A poszt második fele a tüzérségi vontatókat és a parancsnokság járművét mutatja be.

ACE Unic P-107 tüzérségi vontató

A készlet szintén az ACE cég makettje, és a minősége is hasonló az előbbiekhez. Van vele munka rendesen, de például rézmaratott lánctalpat adnak mellé, ami azért elég pozitív (még ha én kicsit el is rontottam a nagy lendületnek hála). Két típusa elérhető, egy tüzérségi vontató (ez volt a fő felhasználási módja) és egy műszaki csapatok számára átalakított jármű (mindkettőből szereztem be néhányat).

Mindkét makett a német csapatok járművét mutatja be, de itt is adnak matrica opciókat néhány francia változathoz is. A festés itt Revell Leaf Green, a matricák egy része pedig egy speciális, francia csapatok számára készült Cartograph készletből van (a tüzérség vörös jelzése). A fotók érdekességeként említem meg a vastag porréteget, amit csak most fedeztem fel :)p107_1.JPGp107.JPG

ACE Citroen Traction Avant  11 CV

Szintén egy ACE makett ez a csodálatos kis gép -elsőre beleszerettem! A francia hadjárat kapkodása és káosza sokszor vezetett oda, hogy besoroztak civil járműveket -így ezt a formás kis Citroent is -és még volt idő lefesteni szép hadizöldre! A francia parancsnok/tüzérségi megfigyelő tiszt így nem kell, hogy gyalog járjon, hiszen pompás autó áll a rendelkezésére. :)

A járművet régebben készítettem, az ACE makett hibáit így nem tudtam eltüntetni teljesen -igyekeztem saját magam fóliából legyártani az ablakokat, amit sajnos sikerült túlságosan összekoszolni. A festés Citadell Catachan Green, a belső Citadel Bestial Brown. A matricák a hadtáp/HQ zöld jelzését ábrázolják. Sajnos a lámpák, és pár kisebb alkatrész elveszett a költözések során. Erősen gondolkodom rajta, hogy egy újabb példányt is beszerzek, és a klasszikus fekete-fehér mintával is elkészítem majd!

cv.JPGcv2.JPG

 RPM Panhard P-178 (AMD-35)

A francia lovasság számára készült, jó terepjáró képességű, mozgékony, relatíve nagy tűzerejű  Panhard felderítő páncélgépkocsik elég jól teljesítettek, kis számuk ellenére. Sikerrel csaptak össze a könnyebb német felderítő páncélosokkal a hadjárat kezdeti szakaszában.

Általában a gépesített hadosztályok (DLM -könnyű-gépeített hadosztály, DIM -motorizált gyalogos hadosztály) felderítő alakulatiban (GRDI-gyalogos hadosztály felderítő csoport, RAM -páncélgépkocsi ezred), vagy a hadtestek felderítő erőiben (GRCA -hadtest felderítő csoport), kerültek alkalmazásra. Sosem készült elég belőlük ahhoz, hogy leváltsák a korábbi típusokat.

Személyes kedvenceim egyike a típus, az RPM makettje pedig elég jó alap egy szép makett elkészítéséhez -egy szépséghibája van: a bal oldalon az ajtókon található kis ablak hiányzik a készletből.. Ennél a makettnél is igaz, hogy német járműveket adtak ki, amelyekből pár alkatrész elhagyásával/rendelkezésre álló cserealkatrészekkel lehet "visszafranciásítani" a járművet.

A modellek közül kettő a 3. Motorizált Gyalogos Hadosztály (3e DIM) 6. Felderítő csoportjának (6e GRDI) tagja, míg a harmadik egy valószínűleg csak az összeomlás előtt készült prototípus, 47 mm-es Renault toronnyal felszerelve. A modell érdekes volt, így beszereztem ezt is :)

Festésnél a már ismert Catachan Green színt kapták (a változatosság kedvéért az egyik egy kevert, kontúros mintát kapott -leginkább a Vallejo Modell Khaki színhez hasonló), és a spéci francia matricaszettből turbóztam fel őket -a kék rombusz a lovasság jelzése volt. p1.JPGp3.JPGp.JPGp2.JPG

Nagyjából ezzel a három poszttal lefedtem az elkészült francia makettjeimet. Lealapozva várja a sorát 3db H-35, 1db H-39, 3db Lorraine 37, 3db Lorraine 38 VBCP, ezekre igyekszem sort keríteni!

Összerakva van két FT-17, két Citroen 23, négy 75 mm-es ágyú, kereten pedig 1-1 Unic P-107 műszaki és tüzérségi vontató, másfél doboz Pegasus gyalogság, két doboz Airfix WW1 és  némi Caesar is van még elfekvőben -ebből legalább egy szakasz Chasseur, vagy Légiós lesz!

Beszereztem egy csomó EWM aknavetőt (60 és 81mm), Peugeot motorost, Citroen P-19 féllánctalpas szállítót, és néhány 47 mm-es páncéltörő ágyút is. Ezeket kiegészíti egy rádiós csapat, és kezelő személyzet a 25-ös és 47-es páncéltörő ágyúkhoz. Az RPM és az ACE folyamatosan bővülő kínálata (Peugeot teherautók például) mindig nagy csábítást jelent -nem is beszélve az EWM lovasságáról, vagy a gyarmati gyalogságról :)

Ennyi figurából kijön 2-3 szakasznyi gyalogság, századparancsnoksággal, és egy csomó megerősítéssel. Jelenleg OWW2-ben prioritást élvez Normandia, de bármikor elő lehet szedni a csigazabálók kis csapatát, hogy a történelmi eseményeket reprodukálva, a francia ipar csúcstermékeit harcba vetve megkíséreljék megállítani a barbár germán hordákat. Vive la France!

A bejegyzés trackback címe:

https://patkanybirodalom.blog.hu/api/trackback/id/tr946557961

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

janos900 2014.07.30. 16:27:52

Gratulálok, jó lett a cikk is, meg a modellek is. Majd egy egybe totál képet, ha összeállt a sereg készíts, róla. Azzal tudod feltenni a koronát a projektre. :)
Az első csatajelentésről már nem is beszélve. :)

pati13 2014.07.30. 22:53:54

Tavasszal volt pár izgalmas csatánk, de most inkább a későbbi korszak került előtérbe -OWW2 szabályok alapján azért a korai időszakban a tankok csak igen közelről hatásosak, közepes, de főleg távoli lőtávokról elég durván lepattognak egymásról a 37 mm-es lövedékek :D A gyalogság a lövegeket leszámítva nem rendelkezik páncélelhárítással -a nehéz puskák inkább a vicc kategóriába tartoznak :)

Szóval teljesen más gondolkodásmódon kíván ez a korszak, mint a jól bevált Normandia, Párducok + Panzerfaustok vs. Sherman swarmok..
süti beállítások módosítása