A mai posztomban a már elkészült CWC szovjet sereg bemutatását folytatom. A téma a légierő (ezen belül főleg a szárazföldi műveleteket támogató) repülő és helikopter csapatai.

A GSFG (=a Kelet-Németországban állomásozó szovjet csapatok angolszász elnevezéséből eredő rövidítés) kötelékében szolgáló repülő egységeket két részre oszthatjuk. Az egyik a 16. Légi Hadsereg köteléke (gyakorlatilag az összes merevszárnyú repülő eszköz) és a Hadsereg Repülő Erői -ezek a szárazföldi hadseregek kötelékébe  tartozó légi járművek -gyakorlatilag az összes forgószárnyas eszköz. Idő hiányában a helikopterekkel majd egy későbbi posztban foglalkozom!

A 16. Légi Hadsereg (16. Vozdushnaya Krasnoznamennaya Armiya - 16 VA) három vadász és két vadászbombázó repülő hadosztályból, valamint két önálló frontrepülő ezredből (és saját szállító, elektronikai harc és felderítő, stb erőből) állt, valamint minden szempontból a szovjet légierő egyik elitnek számító alakulata volt -ennek szellemében a legmodernebb eszközökkel volt ellátva.

A vizsgálódásom tárgykörébe főleg a 2. Gárda Harckocsi Hadsereg 16. Gárda Hk. Hadosztálya esett -ezért az ehhez legközelebb álló egységeknek néztem jobban utána. Ezek a :

-773. Vadászrepülő Ezred (Dammgarten): 32+5db Mig-29

-20. Gárda Vadász-Bombázó Ezred (Templin): 35db Szu-17

-368. Önálló Frontrepülő Ezred (Tütow): 36db Szu-25 (1988/89-től része a 16. Légi Hadseregnek)

voltak. Mindhárom alakulathoz számos fotót találtam, így a gépek festése nem okozott problémát.

Egy kiváló oldal a keresgéléshez: http://www.16va.be/sitemap.html

 

MIG-29

Az 1980'as évek első felében került rendszeresítésre, így kérdés, hogy 1985-ben teljesen leváltotta-e az említett ezred kötelékében korábbi (Mig-21/Mig-23) típust -ezt, mivel a játékban statisztikáit nem dolgozták ki, nagyvonalúan kezeltem. Tetszik a gép, ezért beszereztem belőle egy párat :) Terveim szerint a pálya szélén, a légifölényt ábrázolom majd velük: 0 gép =ellenséges légifölény, 1 gép =vitatott, 2 gép =saját légifölény.

A Mig-29 a Wikipedia szerint: "a szovjet honi légvédelem számára kifejlesztett kis hatótávolságú elfogó-vadászrepülőgép, amely korlátozottan földi célok támadására is alkalmas volt." Na most, ez magyarra lefordítva azt jelenti, hogy a frontvonalhoz közel, sokszor szükségrepülőterekről üzemeltetett, iszonyatos üzemanyagfelhasználású gépről beszélünk. Alapvetően modernnek számított, erős hajtóművekkel és sárkányszerkezettel (az egyik kedvenc típusom, főleg a szép formája miatt).

Festése a sápadt szürke-sötétebb szürke foltos, klasszikus szovjet festés (Citadel Codex Grey + Astronomican Grey). A vörös csillagokat kézzel próbáltam meg felfesteni rájuk. mig1.JPGmig2.JPGlégierő méret.JPG

 

SZU-17

A szovjet erők számára kifejlesztett változtatható szárnynyilazású vadászbombázó -az afgán háborúban derültek ki hiányosságai -bár nagy mennyiségű fegyverzetet volt képes szállítani, de szinte semmi páncélzattal nem rendelkezett, így akár a légvédelmi géppuskák is veszélyt jelentettek rá -nem beszélve a vállról indítható rakétákról. Ezért elkezdték a nagyobb magasságból végzett, klasszikus bombázásokra használni, amelyre kiválóan alkalmasnak bizonyult.

Szintén szimpatikus formájú gép, amelyet az ugyancsak klasszikus 3 színű álcázófestéssel készítettem el -Vallejo German Dark Green, Pale Green, Revell Ocre -a gép alja pedig Citadel Astronomican Grey színt kapott. A CWC szabályai szerint a szovjet gépek vásárlását  3 dararabban limitálták, típusonként.1_34.jpgszu221.JPGszu-22.JPG

SZU-25

A klasszikus közeli légi támogató repülőgép -strapabíró, páncélozott, két hajtóművel ellátott gép. A SZU-17-esek hiányosságait már kijavították rajta, és az afgán háború alatt debütált (rossz nyelvek szerint ekkor már a nagy ellenfél, az A-10-es hatása is látszik a fejlesztéseken). A formája alapján Békacombnak nevezett gép a mai napig komoly tényezőt jelent a szárazföldi csapatok közvetlen támogatásában.

A festése hasonló, 3 színű: Valljo German Dark Green, German Uniform Green és Medium Brown. 1_30.jpgszu251.JPGszu25.JPG

A szovjet repülő erők (16. Légi Hadsereg eszközei) közül a Mig-29-eseket csak "poénból" szereztem be, de a két másik típus komoly tényezőként kap majd szerepet az eljövendő CWC játékok során! A hamarosan következő poszt a helikopterekről fog szólni.

Pár csoportkép a végére: légierő2.JPGlégierő_1.JPG

 

A bejegyzés trackback címe:

https://patkanybirodalom.blog.hu/api/trackback/id/tr426692489

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása