pati13 2015.03.29. 23:20

1/600 Terep

A mostani poszt nem a figurákról fog szólni, hanem terep készítésről -ez tőlem merőben szokatlan, ha véletlenül van időm, azt 99,9%-ban az egységek faragására, festésére, stb fordítom. Most azonban úgy alakult, hogy a klubban azért vannak kiemelkedően terepgyártós kollégák is, így nem akartam teljesen szégyenben maradni, h nem teszek hozzá semmit az asztalaink szépségéhez (ja, és persze ilyen mütyür tereptárgyak nem voltak senkinek, szóval ha játszani akartam a mini tankjaimmal, vmit le kellett tenni az asztalra..)

1/600 = 3mm.

Rettenetesen apró figurákról beszélünk! Nem győzöm hangsúlyozni, h ezek milyen picik :) Nézzünk mondjuk egy példát: páncélgránátosok és egy PAK 40 páncéltörő ágyú -30x30mm-es, Spearhedhez (1 talp =1 szakasz) talpalt figurák. Csak érdekességképpen említem meg, h a talpakon lévő betűk 7-es méretűek!

 pzgr.JPG

pak40.JPG

 

No, ezekhez a legényekhez szerettem volna egy korszakban, méretben illő terepet elkészíteni! A választott időszakom alapján az 1944 őszi, keleti fronton (Magyarország, Alföld) bekövetkezett eseményeket szerettem volna újrajátszani, de sajnos ehhez ebben a méretben nem találtam elég épületet -az pedig, hogy nekiálljak parasztházakat sorozatban gyártani, nem jöhetett szóba, időhiány miatt (aztán utólag végiggondolva, az sem lett volna semmivel sem kevesebb munka), és szerettem volna, ha az épületeket a Cold War Commanderhez is fel tudom használni (1980' Németország). Ez elég bonyolult feladat volt, mert találnom kellett egy kisvárosias terepet, ami nem túl modern a II. világháborúhoz, és nem túl régies a modern korszakhoz -Németországban simán elmegy még egy régies kisváros is.

Végül inkább a nyugati vonal került előtérbe (így nagy duzzogva később egy Ardennek/Normandia is ráhúzható lesz a házakra), a keleti fronthoz meg majd csinálok pár parasztházat/tanyát, kb sohanapján.. :)

A házak a GHQ oldaláról vannak, 1/300 méretarányú WW2 holland épületek (mondom én, nyugati front + modern Németország) -amit elsősorban a gyönyörű kidolgozásuk miatt választottam ki. Az oldalon INGYEN elérhető egy csomóféle épület, tök jól kombinálható, nagyon megtetszett -a további spórolás jegyében tehát a papírházak mellett döntöttem.

Az arányos lekicsinyítés, nyomtatáshoz rendezés, stb után (némi segítséggel) volt egy csomó házam, masszív, 200g-os papírra nyomtatva (naná, majd még sztirol lapra ragasztgatom őket, mi? :D ). Pepecselős munkával kivagdostam őket, és pillanatragasztóval pikpak összedobtam vagy 40 épületet (még kb ugyanennyi hever kivágatlanul a fiókban), és elkezdtem csoportosítgatni, kombinálgatni, fejben (és az asszony nagy örömére a valóságban is) várost építgetni. Az már az elején látszott, h az épületek egy része farm/gazdasági épület, a többi viszont kisvárosi, ezért eszerint haladtam tovább a csoportosítással.

A Spearhead rendszere lett az alap (ez 75 x75 mm-es beépített terület részeket használ -nagyobb településeke esetén több "négyzet" alkot egy várost), és 1mm-es sztirol lapra kezdtem el a terepem felrakni.

Az alap egy vasútmakettezőknek készült, apró mintájú (TT?), szövet alapú, 4cm széles, 1 méter hosszú, öntapadós út (vagy járda) lett, amit kedvező áron, leértékelve szereztem be. Ez jeleníti meg a városom macskaköves alapját, a járdákat, stb. Első nekifutásra a belvárost akartam megépíteni, 3-5 terep "négyzettel", ahol leginkább ez a macskaköves alap dominál, nincsenek kiskertek a házak előtt, stb. Az majd talán a későbbiekben készül el, ha ismét lesz egy ilyen elmebeteg terepkészítős hullámom.

A járdák anyaga 400-as csiszolópapír, amit 15mm széles csíkokra vágtam, világos szürkével szárazecseteltem, és középre húztam vonalzó mellett egy fehér vonalat. Olcsó, gyorsan elkészül, és tök jól visszaadja az aszfalt kavicsos-egyenetlen felületét (ezt valahonnan egy apró méretarányokkal foglalkozó honlapról szedtem, de meg nem mondom honnan).

Nézzük az elemeket egyenként:

A bolt /lakóházak:

bol.JPG

4 épület, út, parkoló. Szükséges volt a sok út használata, mert elfogyott a macskakövem, és emiatt a darabokból toldoztam-foldoztam össze az alapot -a találkozásoknál keletkező vonalat rejtettem az utak alá. A gyufa visszatérő elem lesz -nem a pirománia tört ki rajtam, csupán csak a méretek érzékeltetése a célom vele!

A Rezidencia /sorházak:

palota.JPG

3 sorház, és a Rezidencia. Iszonyat sokat szenvedtem vele, nagyon nehéz volt, az apró tetőablakok el sem készültek.. Itt még kérdéses, hogy egy kert/szökőkút, valami kell a kimaradt üres részre, mert nagyon szürke hangulatú nekem ez a tereprészlet.

A főtér

foter.JPG

A város főtere -ez, mivel így adta ki a sztirol lap, 100 x100 mm-es alapra készült el, és ezzel kicsit több terem maradt építkezni -amint észrevettétek, nagyon nem férnek el a tanok/egységek az adott eddigi terepeken, ezen is szerettem volna változtatni. 7 ház, az egyik egy szálloda -ami nálam most a városházát jeleníti meg.

A szobor egy 6 mm-es, Hét Éves Háborús porosz huszár.

A gyár (mások szerint inkább börtön)

gyar.JPG

Volt 2 nagy raktárépületem, amit egy laktanya-gyár hangulatban szerettem volna összekapcsolni, és a víztoronnyal feldobni -ez lett a vége. Végül is lehet, hogy tényleg börtönszerű..

A Templom /temető

templom.JPG

Személyes kedvencem, a temető és a paplak. Sajnos elég nehéz volt összerakni, nem is lett túl szép -a szállítás során a torony még meg is sérült.. A temető még nincs kész, a sírkövek készítése folyamatban van.

A város elemei elég sokféleképpen kombinálhatók, amely a hamarosan elkészülő utakkal még tovább variálható lesz -de addig is itt van két változat:

varos1.JPGvaros2.JPG

 

varos_3.JPGvaros4.JPG

Az egyes épületek minden oldalról tökéletesen kidolgozottak (kár, hogy a ezt a munkámról nem lehet elmondani). Komolyan elgondolkodtam, hogy telerakjam e őket figurákkal, autókkal, éttermi asztalokkal, táblákkal -de végül arra jutottam, hogy a játék alatt ezek mind szépen letörnének, és akkor tuti elsírnám magam. Így végül maradt a szellemváros:

v11.JPG

v12.JPG

v13.JPG

v14.JPG

v15.JPG

v16.JPG

v17.JPG

v18.JPG

Az épületek /beépített részek másik fő vonala a mezőgazdasági jellegű építmények voltak, a malomtól a pajtáig. Itt is 75 x75 mm-es talpak készültek, de jóval önállóbb, mini-diorámák, amelyeket egyesével lehet felhasználni, nem kell összeilleszteni, hogy kinézzenek valahogy.

Tanya 1

tanya11.JPG

tanya1.JPG

A disznóól itt még üres, de hamarosan benépesül :)

A fákat (30 mm magas kínai csoda) ebayről rendeltem, 100db volt egy csomagban, valami 7-8$-os áron.

Tanya 2

tanya2.JPG

tanya22.JPG

A kerítés 1,5mm magas sztirol csíkból készült -a Tanya 2 esetében is (azért Tanya 1-2 a nevük, mert 1 és 2 fa van elhelyezve rajtuk :) ).

A Malom

malom1.JPG

malom2.JPG

A másik személyes kedvenc, a (még) lapátok nélküli malom. Egy 3mm magas kis habkarton dombra került, és összeválogattam hozzá az összes színben illeszkedő gazdasági épületet. :)

Az erdő

erdo.JPG

erdo2.JPG

A másik iszonyat munkaigényes valami az erdő volt (lesz egy második, nyárfaerdő is). Tudom, hogy csak simán egy nagy lábnyomra emlékeztet, de kb 250 gombostűt tartalmaz (30mm hosszú, de csak a 0,85 széles a jó!), és a lombozat felragasztása sem volt egyszerű (ragasztópisztoly/spray kell, én hülye meg nekiálltam faragasztóval szórakozni).

Az alapja 0,5 mm-es sztirol lap, erre ment a modellboltos papír alapú műfű (mocsár színű, de aljnövényzetnek tökéletes), arra egy 3 mm-es habkarton, zöldre fújva -erre pedig egy 200g-os csomagnyi apró szivacs (kb 300 x 150 mm az erdő), amit csak az ima és a lakk tart a helyén.

 

Végül egy pár fotó a tereptárgyakról, a figurákkal:

jelenet1.JPG

jelenet3.JPG

jelenet5.JPG

Nos, röviden így állok 1/600-as terep ügyben. Készül még egy világosabb színű, keskenyebb erdő, és kb 3 méternyi aszfaltút. Amint ezekkel kész vagyok, meggondolom, hogy parasztházakat faragjak, vagy a már meglévő városomat bővítsem tovább, a maradék papírházak kivágásával.

 

Azt hiszem, inkább figurákat festek -nagyon megtetszett a Spearhead viszonylag nagy talpalása, van hely kísérletezgetni. :)

 

Néhány hasznos link:

http://6mm.wargaming.info/page32.shtml

http://www.ghqmodels.com/pages/military/freestuff.asp

http://architectsofwar.com/Howto/forests.pdf

http://miniatures.free-creativity.com/

 

A bejegyzés trackback címe:

https://patkanybirodalom.blog.hu/api/trackback/id/tr147318192

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KVadász 2015.04.02. 20:57:34

Nagyon durvák a házak, minden elismerésem. Én neki nem álltam volna ekkora méretben papírral küzdeni, inkább szednék hangyát boxkesztyűben, szóval tényleg respect a türelmedért.

Én inkább szereztem Monopoly-hasonmás magyar társasjátékból (boldog, "jogdíjmentes" kilencvenes évek...) házacskákat két méretben, meg a Hotel társasjátékból egy Taj Mahal szálloda kupoláját, abból lesz a templom. Illetve a legismertebb márkájú (férfi) borotva eldobható verziójának fejvédője (sic!) pont úgy néz ki, mint egy udvarház/silo/raktár/gyárépület, csak festeni kell. Lassan én is készítek egy hasonló jellegű posztot...
süti beállítások módosítása