A következő cikkemben a Nawvar ( http://www.navwar.co.uk/nav/ ) nevű angol cég 1/3000 méretarányú hajóinak bemutatására szánom. 

A cég székhelye és egyetlen üzelete kelet- Londonban van, innen szolgálják ki a megrendeléseket. Az üzlet igen kis méretű, gyakorlatilag tulajdonosa a figurák modellezője, gyártója, és értékesítője is egy személyben. Az egész bolt olyan hangulatú, mintha a 70'-es években megállt volna felette az idő.
Rendkívül megnehezíti a megrendeléseket, hogy internetes rendeléssel nem foglalkoznak, hanem személyesen, vagy faxon (!!!) fogadnak csak megrendelést. Ezt harmonikusan kiegészíti, hogy e-mail címük sincs, csakis szombaton 12.30-16.00 között, telefonon lehet reklamálni, ügyet intézni! Hogy ez hogyan lehetséges a 21. században, nem tudom, de a bolt ennek ellenére működik, és az internetes blogokban (mint ez is például :D ) folyamatos téma a figuráik minősége, és számtalan csatajelentésben szerepelnek a hajóik.

Én magam többször rendeltem tőlük, telefonon is értekeztem a tulajdonos-eladóval, mindig végtelenül kedves és segítőkész volt. A kártyaszám, lejárat és aláírás megadásával (faxon feltüntetésével) lehet rendelni -arra érdemes odafigyelni, ha CNP (azaz a card-not-present) funkció legyen bekapcsolva -ez a különbség a paypal/amazon/stb online rendelések között! Valamennyi bizalmat ez feltételez az eladó felé, de egy okosan beállított limit kiküszöbölheti a problémákat. Hál istennek a net/online/ebanki szolgáltatások korát éljük, bármit, bármikor be lehet már állítani otthonról is!

A figurák minősége erősen közepes. Mérerte kb. rendben vannak, arányaikban megfelelnek az eredeti hajóknak. Az öntés minősége közepes, némi sorját mindig el kell távolítani róluk. Az anyaguk közepesen puha fehérfém, a kémények, kiálló részek a szállítás során deformálódhatnak.

A cég kb minden korszak hajóit gyártja, az ókortól a hidegháborús korszakig, két méretarányban –a modern hajókat 1/3000-ben, a vitorlásokat és gályákat pedig 1/1200-ban. A katalógusban szerepel, hogy az adott hajó(osztály)t mikor bocsátották vízre, és mennyi testvérhajója volt. Emellett szerepel, hogy a csomagban egyesével, vagy többedmagával csomagolva értékesítik. Általánosságban elmondható, hogy a nagyobb v híres hajók magukban, a kisebbek, a kiegészítő hajók pedig 2-3 darabos kiszerelésben kaphatók –csomagonként 4-500 forinttal számolva. (1,2-2,4 Ł-ig). A cég ún. csomagokat is forgalmaz, amiben a különböző korszakokra jellemző flottaösszeállítás alapján kb 15-20 db hajót tartalmazó nemzeti „kezdő flottákat” kaphatunk kedvező áron (12Ł – kb 4000ft).

A vitorlás hajókról több fórumon rosszat olvastam, főleg az árbócok gyengesége és rossz minősége miatt marasztalták el a Navwar hajóit.

Saját tapasztalatom a pre-dreadnought és az első világháborús hajókról van, ahol a hajók lövegei szinte mindig túlméretesek, célszerű ezeket eltávolítani, és apró rézdrót darabkákkal pótolni. Az árbócok szinte egy hajón sincsenek, azt magunknak kell legyártani 0,4 és 0,2 mm-es rézdrót segítségével.

A cég legnagyobb hátránya a nehéz kommunikáció, a rendelés nehézsége, előnye pedig a kiváló ár-érték arány. Sajnos nagyon kevesen engedhetik meg maguknak, hogy kiterjedt flottákkal játszanak, hely-idő-pénz hiányában, így a kb 4-5000 forintból kialakítható, 20-25 hajós flotta ki is meríti a lehetőségeket. Erre a Navwar hajói tökéletesen alkalmasak, a híres vagy kedvenc hajók pedig beszerezhetők jobb minőségben más gyártóktól.

De valójában szükség van erre egy kb 3-5 centis hajó esetében, amit 1-1,5 méternél közelebbről ritkán nézünk? :)

1_1.JPGA Monarchia HUSZÁR rombolója, már talpalva, de még festetlenül. Az abszolút és a relatív méret!

2.JPG

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://patkanybirodalom.blog.hu/api/trackback/id/tr85085365

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása