Április első és utolsó posztjában szeretném az elkészült francia páncélosaimat bemutatni. Sajnos blog írásra nem igen volt időm, mert a család mindent leköt -ez utóbbi viszont nagy öröm, így nem igazán bánom :)

A francia hadsereg tankjai mind minőségükben, mind számukban előnyben voltak német ellenfeleikkel szemben. Az, hogy a végzet mégis nagyon hamar utolérte az erős francia tankokat, főleg a logisztikának, és a helytelen alkalmazásuknak köszönhető.

A szervezetszerű harckocsi egységek, az általában 2 közepes/nehéz zászlóaljból (BCC) álló 1-1 közepes /nehéz féldandár alkotta hadosztályok voltak (DCR -Páncélos hadosztáy -Division Cuirassée) -szám szerint 4 DCR alkotta a francia harckocsierők alapját -sajnos túl későn hozták létre őket, ezért előfordult, hogy a megfelelő támogató egységek egy része nem is érkezett be a harcok végéig. A gyalogság támogatása volt a feladatuk, ezért állományukat a lassabb, jobban védett harckocsik adták -Char B-1, Renault R-35, Hotchkiss H-35.  A franciák a hiányok pótlására önálló harckocsi századokat (CACC) alkalmaztak, és ezeket a tartalékból igyekeztek mielőbb bevetni -állományukat gyakran elavult, gyarmatokról átdobott tankok alkották -Például Renault FT-17-es, öreg járművek.

A lovasság, mint önálló fegyvernem szintén jelentős páncélos erőket tudhatott a magáénak -főleg a gyorsabb, mobilnak gondolt tankokat: Somua S-35, Hotchkiss H-35/39. A lovasságnál a gépesített gyalogos-harckocsi egységek  létrehozása volt a cél, a DLM (Division Légère Mécanique -könnyű gépesített hadosztály) típusú hadosztályok a francia hadsereg legütőképesebb összfegyvernemi alakulatai voltak. A másik típusú egység a régi lovasság harckocsikkal való megerősítésvel létrejött DLC (könnyű lovashadosztály) volt. Ennek harcértéke jóval elmaradt a DCR és DLM alakulatokétól.

A harckocsikat század, maximum zászlóalj szinten vetették be a gyalogság támogatására, nem pedig magasabb kötelékben, a páncélosok számára kijelölt önálló feladatokra. Mindezek mellett, a belga határra történő felvonuláskor az üzemanyag utánpótlás szállítása akadozott -nem egyszer a Luftwaffe pontos támadásainak eredményeként. A franciák nem hoztak létre központi tartalékokat, a páncélosokat a front közelében elosztva, gyenge utánpótlásokkal ellátva tartották, akiket a nagy tömegben, koncentráltan bevetett német tankok elmostak.

Somua S-35

A franciák legjobbjának tartott, mozgékony, jól páncélozott Somua lovassági tankja sajnos nem állt rendelkezésre elég nagy mennyiségben a háború kitörésekor. A makett a Heller 1/72-es készlete, nem túl bonyolult, cserébe szemtelenül olcsón vettem őket. A tankok festésekor Revell Ocre alapszínre vittem fel Citadel Catachan Green és Bestial Brown/ Scorched Brown színeket. Az járművek egyik fele a klasszikus, kontúros zöld foltos francia festést kapta, míg a többiek a 4. Vértes Ezred (a harckocsi ezredeket a régi, tradicionális, a forradalmi/napóleoni időkben megalakított lovasezredek nevével látták el -Így lettek nevükben vértes és dragonyos ezredek, amelyek 1940-ben már harckocsi egységeket jelentettek.) fennmaradt képei alapján készült festést kaptak. 

A harckocsik jelölése a francia hadseregben teljesen kaotikus volt. A háború előtti rendszer szerint a francia kártya 4 mintája és 4 szín (piros, kék, zöld, fehér) kombinációja jelentette a szakaszok és századok jelölését. A háború során hadosztályonként, zászlóaljanként vezettek be egyéni jelölési rendszert! Ugyanígy, a nemzeti jelölés, a trikolór színeit viselő kör is teljesen változatos méretben és helyeken fordult elő a járműveken.

s1.JPGs.JPGs2.JPG

Renault R-35

A Renault legnagyobb számban gyártott tankjának példányai a lengyel RPM cég készletei. A makettek részletesek, de a cég egyik korábbi sorozatából valók -alapvető gyermekbetegségei vannak, például a MINTA NÉLKÜLI lánctalp!

Festésükhöz a már ismertetett színkombinációt használtam. A gyalogság tankjainak elkészítésekor egy tartalékban lévő harckocsi zászlóalj, a 12. BCC festését szerettem volna elkészíteni, amit a kiváló Trackstory könyvekből néztem ki. A könyveket ajánlom azoknak, akik egy kicsit is érdeklődnek az 1940-es hadjárat iránt, és nem sajnálják az időt a neten való keresgélésre -ott mindent el lehet érni ingyen is :)

http://www.minitracks.fr/trackstory.htm

A tankok elnevezése gyakori volt a franciáknál -általában zászlóalj szinten egy irányelv szerint adták a neveket a járműveket -például madárnevek, mitológiai szörnyek, stb.

r_1.JPGr1.JPG

Char B-1 bis

A legendás Char B-1 maradt a végére -ezt a tankot övezte a legnagyobb tisztelet a németek részéről, és a keltette a legnagyobb félelmet soraikban. A maga méreteivel a korabeli elnevezéssel élve nehéz tanknak számított, és fegyverzete, különösen a 75-mmes ágyúja rendkívül hatékony volt  -Char B-1 is szenvedett ugyan az elhibázott tervezésből eredő egy személyes torony hibáitól, de ezt kompenzálta a vastag páncélzat. A tank egyik legkomolyabb hibája volt ugyanakkor a brutális fogyasztás, amely már a kezdetektől behatárolta a bevethetőségét.

A makettek a Revell 1/76-os készletei -van néhány Amercom újsághoz mellékelt tankom is, de a Revell makettjei ezeknél kisebbek, ezért ezeket együtt nem érdemes használni. A készletek meglehetősen régiek, még a Matchbox kezdte gyártani őket az 1970'-es években -és a kor bizony meglátszik a minőségen is.

A tankok mindegyike egyénileg a gyártás után nevet kapott, nem csak számot. Az elnevezések Franciaország tájait, folyóit, politikusait és az I. világháború győztes csatáit idézték. Gyakorlatilag minden tank egy önálló "személyiség" volt, saját névvel, festéssel!

Az elkészült makettek külön hadosztályok 1-1 járművét ábrázolják, amelyeket a festése, és a rendelkezésemre álló matricák alapján választottam. :) Személyes kedvencem ez a jármű, amely nem mellesleg az OWW2 szabályrendszerében, az 1940-es tavaszi hadjárat egyik legerősebb egysége.

 cb3.JPGcb2.JPGcb.JPGcb4.JPG

Az 1940-es évben elkészült tankok jó része (és általában a gyalogságnak szánt járművek) már csak két színű, de nem ritkán csak sima zöld festést kaptak.

cb7.JPG

A híres "puzzle-minta", amelynek elkészítése kicsit bonyolultabb, de abszolút megéri! :)

cb5.JPGcb6.JPG

FT-17 -a ráadás

A Revell készletében lévő Char B-1 mellé adtak egy FT-17-es tankot is. Ha már megvolt, hát kifestettem egyet, próbaként! A kor ezen a készleten is látszik, az alkatrész bontás pedig egészen kriminális.

A festés a tartalék 29. BCC, azaz harckocsi zászlóalj egyik járművét ábrázolja -meglepő, az OWW2 szabályai alapján simán érdemes behozni egy lövész raj mellé, mint géppuskás támogató járművet, mert a kézifegyverek nem tudnak kárt tenni benne!

ft.JPG

A teljes sereg összképe (a tankok mellett elkészült könnyebb járműveket majd külön posztban mutatom be!)

összes_1.JPG

A terveim között szerepel 6 Hotchkiss H-35/39 könnyű harckocsi elkészítése (ezek már zöld alapszínre fújva várják azt, hogy legyen egy kis időm befejezni őket), és a tankok logisztikai járművei közül, a Lorraine 37L lánctalpasok befejezése (már okker színnel fújva, szintén félkészek).

A bejegyzés trackback címe:

https://patkanybirodalom.blog.hu/api/trackback/id/tr576099971

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szaka 2014.04.30. 21:16:25

Nem semmi kis csapat, gratulálok hozzá.

janos900 2014.05.01. 06:52:09

Gratula, komoly gyűjtemény!
süti beállítások módosítása