A következő blogbejegyzés a gyalogság mellé készült támogató járművekről szól. Ezek egy része a FoF rendszeréhez készült, mások csupán itthon álltak a polcon, és a játék kiváló apropót biztosított az elkészítésükhöz. :) Jelenleg csak nagyjából kész állapotban vannak, még az antennák, tükrök egy része hiányzik róluk!

M1A2 Abrams -2003 Irak (Revell 1/72)

Az Abrams tank minden makettező számára megkerülhetetlen darab. Ez az a tank, amit a Tigris mellett a legtöbben elkészítenek, jellemzően a pályájuk kezdeti szakaszán -nekem érdekes módon kimaradt, de a modern amerikai sereghez beszereztem egyet -az összeállítása végtelenül egyszerű, illeszkedése nem rossz -alapvetően egy belépő szintű makett. Amit kifejezetten utálok, az a részben szemenkénti lánctalp,  amely a valósághűség miatt szebb, de pl a Dragon gumilánctalpai is hozzák ezt a hatást.

A festésnél  alapból Vallejo Air Color Desert Yellow színt használtam, amit airbrushhal vittem fel rá -ebben még elég amatőr vagyok, de lelkesen tanulom a használatát! :) A Revell készlet mellett a matricák miatt döntöttem, hiszen a megjelenített tankhoz számtalan fotó áll rendelkezésre a neten.

Némileg átalakítottam, csomó személyi felszerelést legyártottam hozzá, illetve a tornyon lévő légkondit is, (a Dragon HMMWV készletéből) én csináltam.

m11.JPGm12.JPGm13.JPG

 

HMMWV M1151 (Dragon M1114 1/72)

A "hemvi" a Dragon gyönyörű dupla készletéből van -sajnos mivel a legmodernebb, 1151-es modell ebben a méretarányban nem létezik, ezért a legközelebb álló, 1114-es verziót szereztem be -ez sem elérhető már, kb világszerte kifogyott és nem gyártott készlet, én is valamelyik belső kínai tartományból szereztem be, e-bayen.

Az átalakításkor igen nagy munka várt rám:

 

  • a nagy torony legyártása -árnyékoló ráccsal
  • az oldalsó ablakok újonnan való elkészítése,
  • a dögtoló rács újragyártása,
  • antennák helyének kifaragása,
  • a belső újra elkészítése,
  • a pótkerék beszerzése, a tartó kialakítása,
  • sárvédő készítése,
  • saját gyártású lőszertartó a torony körül.
  • NSZVT alkalmazása
  • PKT gyártása
  • a motorháztetőn lévő hordágy, kerékkulcs és vontatókötél elkészítése

-ez mind csak egy állomás. Az egyik példány nagyjából készen van, a második csak festett, torony nélkül áll az asztalon.

Festésnél szintén az alap desert yellow-t hordtam fel, airbrusshal. Igyekeztem egy, a magyarok által odakint használt gépet elkészíteni, az interneten fellelhető képek alapján -legjobb példája ennek az amerikai fegyver NSZVT-re való lecserélése.

Az eredeti jármű:

dragon hemvi.jpg

A saját jármű:

h2.JPGh1.JPGh3.JPGh4.JPG

M-ATV (Resinec 1/72 -műgyanta)


Ez a harcjármű csak az amerikai hadsereg fegyvertárában található meg -magasan védett a robbanásokkal szemben, és jó védettséget biztosít a személyzet számára.

A makett maga műgyanta, és aki találkozott már műgyantával, tudja, hogy milyen nehéz ezzel az anyaggal dolgozni, azt alakítgatni, faragni. A kidolgozás közepes, elég sok faragni való van vele, de a végeredmény mindent megér. Egy nagy marék rézmaratott alkatrészt adnak mellé, amivel csodálatos részletességet lehet elérni -ez persze wargame esetében nem mindig előny, mert az első 1-2 szállítás, terepasztalon való mozgatás során úgyis letörik minden.

A szokásos desert yellow színt kapta a jármű, és eredeti fényképek alapján álltam neki átdolgozni.

  • hordágy készítése, ami a jármű oldalán lóg
  • plató oldalának lezárása
  • platót hátul lezáró rács elkészítése
  • zavaró antenna újragyártása
  • hátsó lépcső elkészítése
  • lánc elkészítése

A jármű:

ma2.JPGma1.JPGma4.JPG

Az összkép, a teljes amerikai harccsoportról:

összkép.JPG

ÉS egy ráadás, ami nem kell ugyan a játékhoz, de a harccsoportot kiválóan kiegészíti :)

f15.JPG

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://patkanybirodalom.blog.hu/api/trackback/id/tr15384342

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

janos900 2013.07.04. 21:24:54

Nagyon jók lettek gratula!
süti beállítások módosítása