pati13 2013.10.25. 20:39

Picoarmor rendelés

A mai blogban a nemrég megérkezett a http://www.picoarmor.com/ -ról indított rendelésem szeretném bemutatni. Mivel az USA-ból jött, ezért elég nehézkes volt a vámolás (majd 1 hónap volt mire ideért a csomag), de az eladó rendkívül jó fej volt, sokat segített, tulajdonképpen spórolt nekem :)

A figurák a lengyel Oddzial Osmy (O8) kiváló minőségű, fehérfém figurái. Elképesztően részletesek, a méretarányt (3 mm -1/600) meghazudtoló kidolgozásúak. Sajnos az anyaguk rendkívül kemény, ezért szinte lehetetlen megfaragni őket.

A rutin meg az évek hatása, de amikor új játékba kezdek, mindig két sereget rendelek (persze csak kicsiben), mert így egyszerűbb ellenfelet csábítani a játékhoz :) Ezen analógia alapján egy hidegháborús (1985+) szovjet és amerikai sereget rendeltem az oldalról.

A szovjetek

szovjet.JPGszovjet2.JPG

A Cold War Commander szabályai alapján 1:1-ben is lehet sereget építeni, én azonban inkább az 1 talp = 1 szakasz alapon szeretném a hadsereget felépíteni. Alapvetően a pontértékek szempontjából ez teljesen mindegy, csak a valós szervezeti felépítés megjelenítése volt a cél.

A szovjetek (kb 70$ értékben) egy Németországban működő gárda harckocsihadosztály 1-1 tank és gépesített lövészezredét alkotják, hadosztályközvetlen erőkkel megerősítve.

Harckocsik: 10-10 db T-72A és T-80B tank, 20 db T-64B

T-80, T-72 és T-64 harckocsik. Mindez 3mm-ben, azaz egy tank kb 1 cm hoszzú! t80t72t64.JPG

t64.JPG

Gyalogság: 30 talp gyalogos, 28 db RPG, 7 db Sztrela, 10-10 db PKM és Ags-17, 3 db METIS. 15 db BMP-1 és 15 db BTR-80 mellé 15 db URAL teherautót vettem.

4db AK-74-el felszerelt katona, míg a jobb oldalon a raj RPK golyószórósa áll. Ismétlem, 3mm-ben! Még a tártáska és a gázálarc is kivehető a figurákon.

gyalog.JPG

Két karabélyos, majd két RPG-s katona, míg a jobb oldalon egy Sztrelás van.

rpg.JPG

Támogató fegyverek -PKM, automata Gránátvető és 3db METIS a jobb szélen.

ags 17 pkm.JPG

Tüzérség: 3 db Akacija, 9 db Gvozgyika, 6 db D-20, 7 db 120mm aknavető -Gaz 66 vontatókkal. A tüzérséget 3 db BTR-60 PK vezeti (Forward Artillery Observer -FAO).

Gaz-66 vontatók

gaz66.JPG

BTR-60PK és D-20 ágyútarackok -kezelőszemélyzettel! A figurák öntésénél a törékenység miatt nem lehetett csak a csöveket kiönteni -viszont a kitöltő csúnya részeket a kemény fémből törés nélkül nem lehet kifaragni -el kell fogadni, bár a későbbi posztokban látni fogjátok én mi módon álcáztam őket :)

d20.JPG

Érdekességképpen egy Luna (Nato nevén FROG) taktikai atomrakéta is került a pakkba -én Naval Artilleryként akarom használni, megjelenítve azt, h jóval nehezebb megsemmisíteni a nagy erejű, rejtetten felállított rakétákat.

Luna -FROG

luna.JPG

Légvédelem: A légvédelemet 3 db Shilka és 3 db SA-8 alkotja

légvédelem.JPG

Felderítés: 1 dbBRM

Légierő: 3 dbUAZ (Forward Air Controllernek -FAC), 3 dbSzu-25, 2 db Mi-24D, 2 db Mi-24F, 4 db Mi-8 szállító helikopter (a légideszant erőkhöz)

A figurákhoz KÜLÖN kell rotorokat rendelni (kb 40 cent egy ilyen lap, minden helikopter típushoz külön van) -igazából egy átlátszó merev fólia, amire a rotorok árnyékát nyomták -házilag is legyártható, de nem volt kedvem ennyiért nekikezdeni.

rotor.JPG

Példaként a játékban egy T-64B (improved) harckocsikkal felszerelt zászlóalj (9db T-64 +HQ), 1 légvédelmi szakasz (Shilka), hozzárendelt önjáró tüzérüteggel (3db Gvozgyika) 1700+ pont. Ez egy átlagos, 3000p körüli csatánál elég jelentős erő, önmagában viszont életképtelen!

A szovjetekből rendelkezésre álló sereg kb 13000 pont -ami két megerősített ezrednek megfelelő. Ezt valószínűleg sohasem fogjuk egyszerre feltenni az asztalra, de megnyugtat a tény, hogy kb 15.000 forintért egy brutális, a végtelenségig variálható sereg áll a polcon! :)

Az amerikaiak

Egyértelműen a szovjetek az érdekesebbek számomra, azonban némi utánaolvasás és nézegetés után egy kiegyensúlyozott kis amerikai sereget is rendeltem -ellenfélnek (kb 50$-ért).

Valamiért a lengyelek is majd kétszer annyi fajta szovjet figurát gyártanak, mint amerikait, így azért itt a lehetőségek korlátozottabbak -bár itt egyértelműen a légierő viszi a prímet választékban.

us.JPG.

Az amerikai egységek drágábbak és jobbak mint a szovjetek, és teljesen máshogy is szervezték meg az egységeiket. Míg egy szovjet HK zászlóalj 9+1 tank, addig az amerikai 12+1. Éppen ezért a nagyobb és drágább egységek felépítése azt vonja maga után, hogy kevesebb formációval rendelkezik azt amerikai fél, mint ellenfele.

Ezek figyelembe vétele mellett a terveim között szerepel egy régóta kinézett USMC (még drágább, speciálisabb, elit egységekkel felszerelt) harccsoport összeállítása.

Harckocsik: 15 db M-60A3, és 5 db M1, és 1 db M1A1 Abrams

Az M1 Abrams és egy T-72 összevetése

t72 abrams.JPG

Gyalogság: 20 db gyalogos, 10-10 db Dragon, és .50 cal, illetve 3 db TOW.  Szállításhoz 15 db M35 teherautó, 5 db LVTP- 7 partraszállító jármű (USMC-hez), illetve 15 db M113, és 15 db Bradley M2 áll rendelkezésre.

Az amerikai gyalogosok nem rohamozó pózban, hanem fekvőben kerültek ábrázolásra.

us gyalog.JPG

Páncéltörők: 1 db HMMWV-re szerelt TOW.

Tüzérség: 6 db M109 Paladin, 3 db MLRS -sajnos a vontatott lövegekhez nem áll rendelkezésre figura, pedig a 105 mm tarack elég jól használható a játékban!

Légvédelem: 3 db Chaparral.

Felderítés: 15 db HMMWV -felderítőnek, FAO és FAC-nak is használható jármű, és 1 db M113 ACAV.

Légierő: 2 db A-10, 2 db AH-64A Apache, 2 db AH-1W Super Cobra, 4 db UH-60 Black Hawk, és egy tüzérségi megfigyelőt (FAO) szállító OH-58 Kiowa.

Két Super Cobra az előtérben, a háttérben pedig egy Apache. Az amerikai légierő krémje, a szovjet tankok rémei.

ah1w.JPG

Az amerikai különleges erők, és a légideszant csapatok elsődleges szállítói, a Black Hawkok.

blackhawk.JPG

Az amerikai erők némileg kevesebben vannak, kb 10000 pontnyi sereg áll rendelkezésre. Ez egy megerősített gépesített gyalogos dandár, és egy közepes méretű USMC harccsoportot jelent, légierővel jelentősen megerősítve.

Sajnos a rendelés során volt, ami kimaradt a csomagból (pl a szovjet felderítő BRDM-ek, és a BM-21-es sorozatvetők), így valószínűleg után fogok rendelni még pár dolgot (olcsóbb szovjet repülők, pl Szu-17, nehezebb amerikai tüzérséget (M-110), és amerikai légvédelmet -Stingerek képében. Emellett mindkét félhez önjáró páncéltörő egységeket szeretnék még kiegészítésül!).

Összességében a szép seregek mellé választott játékszabályok jól visszaadják a valós viszonyokat: az amerikai haderő erőssége a jó minőségű csapatok, és a brutális légierő -a szovjeteké pedig egyértelműen a tüzérség, és az olcsóbb, de gyenge egységek. Hamarosan teszek fel képeket az elkészült, kb 2000p értékű harccsoportokról! :)

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://patkanybirodalom.blog.hu/api/trackback/id/tr165599310

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása