A hétvégén belekezdtem egy új projektbe -a http://www.picoarmor.com/pages/products.php?category=new oldalról rendeltem néhány gyönyörű 3 mm-es hidegháborús figurát. Ezek beérkezése 1-2 hét, és amint meglesznek, teszek fel képeket!

Miért az icipici méretarány? Először is, én is elértem azt a makettező/wargamer limitet, amit az asszony, és a lakás helykihasználása megenged -egyszerűen nem fér el több kacat itthon :) Ezért elkezdtem felszámolni a soha be nem fejeződő 1/72-es projekteket, de a befolyt összeg egy részét mégis csak szerettem volna visszaforgatni, hogy a sokszor évtizedeknél hosszabb ideje nálam lévő makettek szellemisége tovább éljen -viszont a helyet nem akartam feláldozni.

Ekkor láttam meg egy galériát, ahol gyönyörűséges 6/3mm méretarányú figurákat vki DVD tokban tárolta -és tudam, hogy nekem ez lesz az ideális választás! Sajnos a 6mm viszonylag drága -a GHQ amerikai cég figurái a legdrágábbak, de megszólalásig tökéletesek. Viszont 10$ 5 db tank (tehát kb 400ft/tank), ami a magyar fizetésnek nem reális ár- így a még kisebb, de a nemzetközi fórumozók nagy része által dicsért Oddzial Osmy (O8) lengyel cég 1/600-as figuráira esett a választásom (itt 15 db tank 4.25$ -1 tank tehát kb 50ft).

Ez jelentős spórolás, gyakorlatilag 50$ körüli összegért 6-8 felderítéssel, légvédelemmel, tüzérséggel, műszaki járművekkel, légierővel és légideszanttal megerősített harckocsi /gépesített lövész zászlóalj állítható fel a Cold War Commander szabályai alapján. Ez utánaszámolva 10-12000 pontértékű sereget jelent, amit valószínűleg soha sem fogunk kihasználni, de a kombinációs lehetőségek száma végtelen :)

WP-German-02.jpg

A méretarány elég reális csatákra ad lehetőséget -1km =16,6 cm az asztalon (egy 180 x 120 normál asztal így kb 11,km x 8km, azaz 88km2 területet fed le, változatos tereppel!), a lőtávok pedig 60-40 cm körül alakulnak egy harckocsinál, a mozgásuk pedig 10-15 cm aktivációnként. Megszűnik tehát az, hogy lőfegyverekkel felszerelt gyalogság 5-10-15" távolságokról lövi egymást, miközben egy tank áll közvetlenül mögötte, a maga 72" lőtávjával (helló Warhammer 40K!). Bevallom nekem ezek mindig fájó pontok voltak a 28mm játékoknál,  de végre ez a paradoxon is feloldódni látszik (helló 1/600 lépték!)

A talpalásnál 1 jármű figurát szeretnék feltenni 1 EPIC talpra (a régi fajta 20 x 20 mm-esre, ami 120 x 120 méteres területet jelent a valóságra felnagyítva. Ez egy harckocsi szakasz támadását megjeleníteni tökéletesen elég. ), a gyalogságot pedig szintén EPIC méretű, vagy kicsit nagyobb talpra (40 x 10 mm-es, azaz 240 x 60 méter, egy gyalogos szakasznak -védelemben tökéletes arányok) egy szakaszt megjelenítve ezzel. Gondolkodtam a több figura / talp dolgon is, de akkor pont az olcsósága veszne el, hiszen ha 3-4x annyi figurát teszek a talpra, mint 6mm-ben, akkor majdnem ugyanannyiba kerül :)

A valós harcászati és technikai adatok tehát tökéletesen megjeleníthetők ebben a méretben, gigantikus csatákat, egész hadosztályok harcát jeleníthetjük meg, és reális képet kaphatunk az összfegyvernemi harc mikéntjéről is.


Amint a figurák megérkeznek, lesz festett próbatalp, azt azonnal teszem fel megosztásra :)

Szólj hozzá!

Címkék: 1/600

A bejegyzés trackback címe:

https://patkanybirodalom.blog.hu/api/trackback/id/tr135515238

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása