A Monarchia haditengerészete a fegyveres erőkön belül általában hátrányba került a többi fegyvernemhez képest -az anyagi források elosztásánál gyakorlatilag mindig. Ennek ellenére az I. Világháborút megelőző világméretű fejlesztési versenyből is kivette a részét (lásd pl a Tegetthoff osztály vízrebocsátása), és egészen az 1918/1920-as gazdasági ciklusig előre rendelkezett hajóépítési és flottafejlesztési tervekkel.

Ez a gyakorlatban az ún "Ersatz Monarch", vagy más néven a "Megerősített Tegetthoff" osztály első egységeinek 1916-os vízrebocsátását, az 1918-as évtől kezdve pedig egy négy-négy hajóból álló csatahajó és csatacirkáló osztály megépítését jelentette volna. Természetesen a háború kitörése után már nem volt sem pénz, sem nyersanyag, sem pedig gyárkapacitás ezeknek a terveknek a kivitelezésére.

A hadihajós wargamek szerelmeseinek persze ilyen gondja nincsenek (maximum a pénztárca szab határt), a Navwar katalógusából pedig elérhető mindhárom hajótípus figurája.

"Ersatz Monarch"

bs em terv.JPG

Ez a hajóosztály jutott a legközelebb a megvalósulásig, azonban a háború kitörése megakadályozta a hajók vízrebocsátását -csak az ágyúk készültek el, amelyeket aztán később a szárazföldi fronton be is vetettek. A név nem a tényleges osztály neve csak arra utal, hogy a Monarch partvédő páncélosok lecserélése lett volna a cél velük.

A hajók a Tegetthoff osztályra hasonlítottak, megnövelt űrméretű lövegek, erősebb páncélzat és nagyobb méret jellemezte volna őket. Személyes véleményem, hogy az egyik legszebb dreadnought típus lett volna -ha elkészül!

Krámli Mihály cikke a témáról: http://www.kriegsmarine.hu/hk/km00801.html

A Navwar figurái 1,20Ł-os árukkal (kb 400ft) igen jutányosak -ezért egy közepesen kidolgozott fehérfém figurát kapunk. Az alap I. Világháborús csomagban (12,5Ł jelenleg -kb 4200ft) kb 20 hajót kapunk, ebből 6 csatahajó -2 pedig az Ersatz Monarch osztály hajója.

em szemből.JPGem oldal.JPG

Battleship Design V -Schlachtschiff Projekt 1917

bs terv.JPG

A név egy kb 35.000 tonnás super-dreadnoghtot takar, amely a tervezőasztaltól sohasem került közelebb a megvalósításhoz. A Navwar hajója az 1917-es, utolsó 5. verziót ábrázolja. Kétséges, hogy még ha nincs is háború, akkor is lett volna forrás egy ilyen méretű hajó megépítéséhez.

A figura a pre-dreadnoughtokhoz képest hatalmas, a világháborús hajókra jellemzően sivár a fedélzete, csak a szükséges minimum felépítménnyel rendelkezik -kevés felépítmény = kevés célpont, páncélspórolás = súlyspórolás. A hajó már tripod árbocokkal rendelkezik, amelyeket a gyártó -kevés sikerrel- megkísérelt megjeleníteni. Célszerű ezeket, valamint a lövegcsöveket levágni és újragyártani -olyan kevés látnivaló van a hajókon, legalább az minőségi legyen :) A hajó ára 1,20Ł, ami ekkora méretű hajóhoz mérten nagyon kedvező!

A szállítási állapot:bs1.JPG

Egy kép a csatahajóról és a hasonlóan csak tervezet csatacikálóról. Hatalmas hajók :) Mértékkel kell faragni, de az árbocok mindenképpen cserések! bs bc vonalzó.JPG

A csatahajóról eltávolítottam az árbocokat, majd rézdrótból újragyártottam -nem kevés faragás és reszelés után. Két darabot rendeltem, így az egyiken a lövegeket is lecseréltem, a másikat meghagytam az eredeti öntött példányokkal, összehasonlítási alapnak :)

bs2árboc.JPG

A méretek a Zenta cirkálóhoz viszonyítva:

bs zenta.JPG
A két daru elkészítése csak a talp festése után jutott eszembe, így gyorsan pótoltam őket :)

bs talp daru.JPG

A kész hajók, még lakkozás előtt:

bs festett1.JPGbs festett2.JPG

Battlecruiser Design VI -Schlachtkreuzer projekt 1917

bc terv.JPG

A fenti csatahajó osztály kiegészítésére szánt csatacirkálók, szintén négy hajóból álló osztály -a hatodik változat szerepel a Navwar kínálatában. Ezek a hajók (mint néhány fenti képen már látszik) még hatalmasabbak! Ellenben a fedélzetük még unalmasabban egyhangú. :)

Szintén két hajót rendeltem, és csak az egyiknél cseréltem fegyverzetet. A tripodok cserélve -a hátsók némileg más kialakításúak, mint a csatahajóknál! A festés ugyanúgy Vallejo Pale Blue.

bc oldal.JPG

bc 2 oldalról.JPGbc kész oldal.JPGbc szemből.JPG

A kész flotta -két csatahajó, két csatacirkáló -együtt 130.000 tonna -csupán álom maradt!

bc bs flotta kész.JPGbs bc flotta 2.JPG

Végül egy kép, amit a neten találtam -egy ügyes kezű művész tollából -nekem ez hozta meg a kedvet a keresgéléshez, utánaolvasáshoz -és végül a rendeléshez:

bs dreams.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://patkanybirodalom.blog.hu/api/trackback/id/tr185105656

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pati13 2013.10.27. 15:04:59

Szoktam nézni ezt az oldalt :) A WTJ új hajói könnyet csaltak a szemembe -komolyan elgondolkodtam egy kisebb flotta építésen, mondjuk az orosz-japán háborúhoz!

janos900 2013.10.28. 18:45:11

belebotlottam még egy érdekes blogba, WW1 flották: awargamingodyssey.blogspot.hu/search/label/WW1
süti beállítások módosítása