Hosszú kihagyás, de annál aktívabb makettezés, és játék után most az Operational World War 2 (OWW2) skirmish rendszeréhez készült korai, 1940-es francia hadjáratban harcoló francia seregem szeretném bemutatni.

A francia gyalogság

A világháború kezdetén Franciaország hadserege kiképzettségében, felszerelésében, méretében a világ bármely hadseregével felvehette volna a versenyt. A hátrányt az elhibázott vezetés és doktrína jelentette, amely az 1940-es tavaszi események során megpecsételte az ország sorsát.

A francia gyalogság felszerelése a kor színvonalán mozgott, de gépesítettsége, mobilitása elmaradt a vele szemben álló németekkel szemben. A szerencsésebb francia katona a modern, MAS 36 karabélyt használta, a ruházata pedig a Nagy Háborúhoz képest keveset változott. 1931-35 között kísérletet tettek a felszerelés modernizálására, de ez a II. világháború kezdetéig nem fejeződött be, így a például a régebbi puskák, ruházat is simán megtalálható volt náluk. Ez makettező szempontból rendkívül kényelmes, hisz az I. világháborús figurákat is simán fel lehet használni a gyalogsághoz :)

mas 36.jpg

MAS 36 karabély

 

A francia gyalogos katona minden tőle telhetőt megtett, hogy a hátáraikra törő, több sikeres hadjárattól magabiztos, jól felszerelt, tapasztalt németekkel szemben helytálljon, azonban a felső vezetés elhibázott döntései, a logisztikai rendszer összeomlása lehetetlenné tette, hogy feladatát sikeresen teljesítse.

A lövész szakaszt egy 5 fős törzs vezette: egy tiszt, egy őrmester, egy VB puskagránátos tisztes (Caporal = tizedes) és két futár alkotta azt.

A lövészrajok két fél rajból (6 fős Voltigeur és 6 fős Fusilier csoport alkotta -ez utalás a felszerelésükre, harcrendben betöltött szerepükre, mint rohamozók és az azt biztosítók. Az elnevezés a napóleoni időket idézte.), összesen 12 főből álltak. A rajt egy géppisztolyos őrmester és egy tisztes vezette, az egyik fél raj egy FM 24/29-es könnyűgéppuskát, a másik egy VB puskagránátvetőt használt. A puskagránátosokat gyakran alkalmazták összevontan, és a szakasztörzsben lévő tisztessel alkottak önálló csoportot.

VB.jpg

VB puskagránát

 

A szakasz legjobb lövészeit gyakran alkalmazták távcsöves puskás, vagy mesterlövész feladatokra.

A sima gyalogos szakaszok a gyakorlatban semmiféle járművel nem rendelkeztek, századszinten jelenik csak meg a kevés számú motor és teherautó.

A terveimben dragonyos, azaz hivatásos katonák alkotta, Dragons Portés szakaszokkal szeretnék játszani, ami egy fajta gépkocsizó lövész szakaszt jelent, és a francia hadsereg kevés számú könnyű-gépesített és könnyű-gépesített lovas hadosztályaiban kerültek alkalmazásra (Division Légére Mécanique (DLM) és Division Légère de Cavalerie (DLC)).

A francia gyalogos szakasz az OWW2 rendszerében

A játékban a skirmish szabályoknak megfelelően 1 figura = 1 katona, tehát a szakasz 41 fő.

A festésnél Revell Nato Olive-t használtam az egyenruhához, a kiegésztők Citadel Catachan Green és Gretchin Green színnel készültek. A puskák Bestial Brown és Chaos Black színnel készültek. A talpalásnál 2 cm átmérőjű alátétet használtam, ami megkönnyíti a mágneses lapon való szállítást.

A figurák Caesar és Pegasus WW2 French Infantry készletekből vannak:

http://www.plasticsoldierreview.com/Review.aspx?id=1378

http://www.plasticsoldierreview.com/Review.aspx?id=1538

A Pegasus készlet a specialistákhoz nagyon jó (Közepes géppuska, VB gránátok), de minőségében szerinte ma Caesar sokkal élettel telibb -bár mindkettő puha műanyag, amit nehéz megmunkálni.. A szakaszhoz is ezeket használtam, a Pegasus készletéből csak a tiszt, a VB gránátosok és a mesterlövés készült.

A szakasztörzs

A tiszt a Pegasus készletéből van. A Caesar tisztje sajnos hibás, mert a legénység számára rendszeresített kabátot hordja, ami azért nagy baki.

hdgy.JPG

A szakasztörzs jelölésére a talp két oldalán vékony arany csíkot húztam.

örm.JPG

A szakasztörzsben lévő őrmester. A figurák gallérját kék színűre festettem, amely egyszerre jelöli az ezredüket -és utal a dragonyos mivoltukra.

A lövészrajok

színek.JPG

A lövészrajok jelölésére a francia nemzeti trikolór színeit festettem a talpak két oldalára, hogy ne tévesszem össze az asztalon sokszor összekeveredő rajokat. Az első (kék) raj épp egy pipacsmezőn gázol át -kísérlet volt, de végül megtetszett, így ez a csapat így készült el :)

álló.JPG

gránát.JPG

álló1.JPG

A rajokban lévő VB gránátos

vb1.JPG

Az egyik tizedes (rajparancsnok helyettes), egy őszülő hajú veterán. A fényviszonyok miatt nem látszik rendesen a kezében az égő cigi :)

tiz.JPG

Az egyik kedvencem, a szakasz mesterlövésze -elkészítésekor bőrkesztyűt kapott (Citadel Scorched Brown), a Pegasus készletéből származó régebbi, Berthier puskás figurára szerkesztettem optikát rézdrótból.

mlöv1.JPGmlöv.JPGmlöv2.JPG

A rajokban van egy FM 24/29-es könnyű géppuskás katona is. Ezekhez vékony rézdrótból készítettem lőszerhüvelyt.

gpu_1.JPGgpu1.JPG

Az egyik lövészraj

kék raj.JPG

kék eaj2.JPG

A teljes szakasz, tisztestől, törzsestől, 3 rajjal:

szakasz.JPG

A szakasz lefestése kb 30 munkaórámba került, szóval egy heti szabadságom ráment. Ellenben végre sikerült egy teljes projektet befejeznem, nem maradt bennem hiányérzet! :) Ritka az ilyen pillanat -annak aki visszalapoz a blogon, láthatja, hogy mennyire szerteágazó tevékenységet folytatok, mennyiféle korszakot, játékot igyekszek egyszerre művelni!

A következőkben töménytelen mennyiségű francia harckocsi, tüzérség, és járművek érkeznek majd -ezeket már mind lefotóztam, és csak a feltöltésre várnak!

A bejegyzés trackback címe:

https://patkanybirodalom.blog.hu/api/trackback/id/tr185864961

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bogesz001 · http://arhk.xszerver.hu 2014.03.16. 21:08:25

Szépen lettek festve és a lőszerhüvely is remek ötlet (le is nyúlom majd). :)

Viszont egy réteg matt lakk még kellene rájuk, hogy ne csillogjanak ennyire...

janos900 2014.03.16. 21:09:38

Gratula, csak így tovább! :D

pati13 2014.03.16. 21:18:20

Köszi :)

Valójában a matt lakk lett túl sok réteg -amúgy élőben abszolút nem gáz, csak a fránya vaku..

bogesz001 · http://arhk.xszerver.hu 2014.03.16. 22:44:44

@pati13: Javaslom a Pébéo matt lakkját. Na az tényleg matt. Mondjuk egy 400 ml-es flaska 3000 Ft, de szerintem megéri.

Viharmadár, Vihar 2014.03.16. 23:47:26

Nagyon szépek.Gratulálok!
süti beállítások módosítása