A mostani poszt szerepe kettős -egyrészt szeretném megmutatni, miként készítettem elő és festettem a szovjet sereget,  másrészt pedig bemutatom, hogy CWC szabályai szerint hogyan épül fel egy 1985 mintájú szovjet harckocsi zászlóalj.

Az előkészítés

A figurákat airbrush festéshez készítettem elő (technikai problémák miatt azóta is áll a projekt). A figurákat blutek szerű papírragasztóval rögzítettem egy régi makett keretén -a készülő gyalogos zászlóalj szállító és támogató járművei lesznek.

előkészítés.JPG

A már elkészülteket még ecsettel festettem, Citadel Catachan Green színnel -némi fekete és acél szín felhasználásával -az ilyen apró járművekből kb 1 óra alatt elég nagy mennyiséget lehet legyártani :)

méret.JPG

A rendkívül apró figurák mérete jól látható -érdekességképpen egy 1/144-es Szu-25 repülőt és 1/72-es T-80 harckocsit helyeztem az 1/600-as megfelelőjük mellé!


su25 méret.JPGt80méret.JPG

A figurák talpában mágnest helyeztem el, hogy a szállításkor csak egy fémlapon rögzítsem őket. A kisebbekben, mint például az aknavetők 2x1 mm, a nagyobbaknak 4x1 mm mágnest használtam. mágnes.JPG

A szovjet sereg

A CWC szabályai alapján a T-64B (improved) zászlóaljam a következőként néz ki (minden talp egy szakaszt jelöl):

-HQ (8) -45p

-9 x T-64 improved -1395p

-Shilka -70p

-3 x 2S1 Gvozgyika -210p (HQ mellé rendelve)

Megerősítőként a hadosztály/ezred szintről:

-BRM felderítő -70p

-2 x Mi-24F -420p

Összesen: 2210p 

Így kapunk tehát 9 ütőképes HK szakaszt, 1 közeli légvédelmet biztosító szakaszt,egy jól védett önjáró tüzérüteget, felderítést, és elég komoly erőt jelentő légitámogatást.

Ez önmagában még kevés, hiszen a gyalogság 1000 pontonként min 3 egység, ezért legalább 9-12 egységnyi gyalogos készül (egy gépesített lövészzászlóalj formájában -ennek első egységeit próbaként már kifestettem, és most be is mutatom!)

t64zfull.JPGt64zfull mérat.JPG

HQ

A HQ-t egy 20mm-es kör alakú talpra helyeztem, ezzel is megkülönböztetve a sima egységektől -illetve egy második járművet is felraktam, hogy még inkább kilógjon a sorból. A HQ egységek alapvetően mind légvédelmet is biztosítanak, így ezt megjelenítve egy Sztrelás gyalogost is elhelyeztem rajta.

A talpakat vasútmodellező zöld szivacsból készítettem, amelyeket PVA ragasztóval helyeztem el -néhol kicsit vastag rétegben. Komolyan elgondolkodtam, hogy miből lenne érdemes a füvet megjeleníteni -több próbát csináltam, végül ezt találtam az ízlésemhez megfelelőnek.

hq.JPGmancs.JPG

Harckocsik -T-64B

A zászlóalj 9 szakasza mind T-64B harckocsikat használ, hiszen ezek alkották a Németországban szolgáló gárda harckocsi egységek nagy részét (amíg folyamatosan le nem cserélték őket a modernebb T-80 harckocsikra). A tankokat egy 20 x 20mm EPIC talpon helyeztem el, amelyet a feje tetejére fordítva helyeztem el -így az aljára kerültek a z EPIC figurák számára kialakított lyukak, ahová kiválóan lehet a mágneseket rögzíteni!

Minden harmadik figurát egy kisebb domb/töltés mögött jelenítettem meg, imitálva, hogy védelemben lévő harckocsik is lehetnek -a dombot Tesco puttyból készítettem, Citadel Schorched Brown és Revell Ocre színnel.

t74z.JPGt64_1.JPG

Tüzérség -2S1

A három Gvozgyika kiépített tüzelőállásba került, alapvetően a frontvonal mögötti alkalmazát ábrázolva. A szovjet önjáró lövegek játék beli sajátossága, hogy bármelyik típusú csatát játsszuk, mindig lehet őket az asztalon is használni!

gvozgyika.JPG

Légvédelem -ZSU-23-4

A Shilka egy hasznos jármű, bár csak közeli légvédelemre alkalmas. A szovjet harckocsi zászlóaljak előszeretettel alkalmazták őket, főleg menet során!

A figura nekem az egyik kedvencem, bár a képek nem adják vissza a részletességét. A járműnél kipróbáltam a lánctalpnyomok megjelenítését -ahogy azok a füves pusztát felszaggatják, sáros nyomokat hagyva a jármű után. Még nem döntöttem el, hogy a többi talpon is alkalmazom-e.

lérak.JPG

BRM -Armored Recce

A felderítő BMP jármű az egyik leghasznosabb -bár igen drága- egység a játékban. Jól védett egység, ezért úgy gondoltam, jól illik majd a harckocsi zászlóaljakba (és a megrendelt BRDM-ek nem érkeztek meg, így más lehetőségem nem igen maradt a felderítő jármű megjelenítésére)

A talp szintén 20 x 20mm EPIC talp, azonban levágtam két szélét, mintegy nyilat formázva belőle -ezt több internetes oldalon láttam, és megtetszett -kiváló jelölése a felderítő járműveknek.

rbrm.JPG

Légierő -Mi-24F

A legerősebb szovjet támadóhelikopter, meglehetősen borsos áron. A helikopterek speciális vonása, hogy a HQ/CO egységek kérhetik őket, és többféle fegyverrel támadhatják az ellenséget -főleg a páncélosokat, nagy hatótávolságú irányított páncéltörő rakétákkal.

Az én két helikopterem afganisztáni festést kapott -Revell Ocre és Citadel Bestial Brown kombinációja, a hasuk pedig Vallejo Pale Grey.

A helikopterek egy 0,4 mm rézdróton állnak.

légierő.JPG

A gyalogos zászlóalj próba egységei

Gyalogság

Próbaként egy gyalogos talpat kifestettem -ezt 40 x 10 mm fejre állított EPIC talpra helyeztem -a fű felhelyezése után elég vastagnak tűnik a talp, de legalább könnyű lesz megfogni. A talpra a gyalogosok mellett egy RPG-7 és egy PKM géppuska is került. Könnyen festhető, szép figurák -nem szabad elhinni, amikor valaki azt mondja, h ki sem lehet őket nézni! Csak gyorsabb kifesteni őket, mint a 28/20mm-es társaikat :)

A festésnél Citadel Camo Green volt az alapszín, a talp széleit Citadel Goblin Greennel festettem.

gyalog_1.JPG

Tüzérség -D-20

A furcsa D-20-as ágyútarackok szintén tüzelőállásban lettek elkészítve (A játékban ugyanis nem jelenhetnek meg az asztalon), ezzel félig el is takartam az öntés miatt meglévő felesleges részeket. A maradékot lefestettem feketére, így elég jól sikerült eltüntetni a fölösleget.

A kezelőszemélyzet is kivehető, összességében kellemes csalódás volt lefesteni őket!

d20_1.JPG

Luna -FROG

A taktikai atomrakéta színesíti az arzenált (nálam Naval Artilleryt fog játszani), és a szép figura miatt rendeltem csak meg. A rakéta Revell Panzergrey és Mittelgrau színt kapott.

luna_1.JPG

120/82 mm Aknavető

Az aknavetők alkalmazhatók tüzérségként is (ekkor max 3 db hozható, asztalon kívül elhelyezve) illetve gyalogsági egységek megerősítőjeként -viszont ilyenkor a szállításhoz egy járműre van szükségük. A csomagban 7 aknavető mellé 7 Gaz-66 vontató járt, így ezzel nem lesz gond.

Mivel külön nincs 82 mm aknavetős figura, így ezt fogom alkalmazni igény szerint könnyebb aknavetőként is!

A talpuk 20 x 10mm 1mm vastag sztirol lap, amelybe pici mágnest fúrtam.

av.JPG

tüzérség.JPG

Légvédelem -SA-8 /OKA

A légvédelem a gyalogsági egységeknél nálam az ezred közepes légvédelmét jeleníti meg, így SA-8 (szovjet elnevezéssel OKA) közepes hatótávolságú légvédelmi rakétakomplexumot kapott. Ez a figura is tetszett ezért előnyt élvezett a valóságban is használtakkal szemben (pl SA-13) -elég vicces, csúnya, 6 kerekű jármű :)

lérak2.JPG

FAO /FAC

A szovjet tüzértségi/légi irányítók nálam UAZ-469 járműveket kaptak, és ezeket egy 20mm körtalpra helyeztem el.

fac.JPG

Jelenleg ennyiből áll a szovjet seregem. Egy teljes HK zászlóalj, és egy félkész gépesített lövész zászlóalj. A gyalogságot macerásabb festeni, így nyilván előbb a járművek fognak elkészülni -de erről majd a következő posztban :)

sereg_5.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://patkanybirodalom.blog.hu/api/trackback/id/tr405601195

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

janos900 2013.10.28. 08:27:01

Gratula, jól haladsz. Ehhez a korszakhoz pont illik a méretarány. Egy igazi gigászi háború lett volna, ha belekezdenek. Szerencsére ez csak egy fiktív háború.
Számítógépen én is sokat játszottam a Fulda Gap 85-el www.hpssims.com/Pages/Products/ModBat/FuldaGap/FuldaGap85.html.

Az amerikai gépesített egységekkel minden éjszaka véres vámot szedtem a szovjet páncélosokból, nappal viszont csak hátráltam. A szovjetek vontatott tüzérsége volt a kedvenc célpontom a helikopterekkel, igazi zsíros puha célpontok. A Tom Clancy féle Vörös vihar könyv nagyon jó hangulati alapozó.

Ez egy szuper blog a témához, nem tudom ajánlottam-e már:coldwarhot.blogspot.hu/

pati13 2013.10.28. 17:34:40

Köszönöm szépen :)

Nagyon fontos ez a fajta visszajelzés, mert néha elég haszontalannak érzem a blogolást -az ötletelés, inspirálás a célom, h más is meglássa a wargame-k minden aspektusát, nem csak a sivár 40k-mainstream vonalat!

Alapvetően követem mindkét blogot, érdekes dolgok vannak fent -bár a méretarány miatt jelenleg más a prioritás nálam!

A Red Stormot nemrég rendeltem meg Amazonról, és kíváncsi vagyok már rá! :)

janos900 2013.10.28. 18:48:40

@pati13: Nincs mit. :) Én is csak a számlálóból tudom, hogy nézik a blogom, komment nagyon ritkán van.
Küld át az emailodat az inkvizítoron privátba, vagy dobj egy mailt a jbalogh900 kukac gamil.com-ra és ha elég nagy az email fiókod tárkapacitása, küldök neked valami hidegháborúsat. :)
süti beállítások módosítása