Az év első posztjában a nyár folyamán elkészített szovjet műszaki csapataimról szeretnék írni. A készülő harckocsi hadosztályom egy zászlóaljnyi, míg az egyes ezredek egy századnyi műszaki alegységgel rendelkeznek - ezeket igyekeztem figurával is megjeleníteni. Wargame szempontból sajnos bizonyos alegységek (pl logisztika vagy híradó) kisebb jelentőségűek, ezeket nem mindig szükséges megjeleníteni - egyfelől jobb esetben a harcoló csapatok mögött tevékenykednek, így a szó szoros értelmében az asztalra sem férnének föl, másrészt pedig kevés szabályrendszer épít rájuk, vagy említi meg őket egyáltalán. Hasonló cipőben jár a műszaki erők megjelenítése is - általában csak a harcoló erők közvetlen közelében tevékenykedő, utász és hidász/pontonos alegységek kapnak szerepet - az erődítést, vagy az útépítést ugyanis ritkán végzik közvetlen a peremvonalban, bár nem elképzelhetetlen.

A műszaki erőknek az alkalmazását, eljárásait sajnos a szakcsapatok közül talán a legkevésbé ismerem - még az egyes szakalegységek elnevezésének pontosítása sem volt könnyű - pláne, hogy ezek elég gyorsan változtak már a 80'-as években is, ezért előre is elnézést kérek azoktól, akik ilyen területen tevékenykedtek, és ez piszkálja majd a fülüket.

A szovjet csapatok különösen nagy hangsúlyt fektettek a műszaki erők felépítésére, és felszerelésére - gépesített haderőként, a nagy mennyiségű harckocsit, BMP-t és egyéb járműveket minél előbb az ellenséghez kellett juttatni, majd rajta áttörve a mélységben gyorsan előre jutni. Ennek érdekében, az európai hadszíntér sajátosságait (vízrajz, domborzat, épített infrastruktúra) is figyelembe véve komoly mozgásbiztosító és vízi átkelő képességet alakítottak ki - a saját eszközök nagy része úszóképes volt, de a harckocsik, a logisztika átjuttatásához mindenképpen valamilyen támogatásra volt szükség. Ennek érdekében front, hadsereg és hadosztály, ezred szinten jól lépcsőzött műszaki támogatási rendszert hoztak létre. A mai poszt ezek közül inkább a hadosztály és ezred szinten alkalmazott eszközökről és kötelékekről fog szólni.

A harckocsi és gépesített ezredek műszaki századai

A fentiekből is következik, hogy a szovjetek nagyon komolyan vették a műszaki támogatást - az ezred szintű szervezetek ennek jegyében egy századnyi utászt kaptak hadrendjükbe. Ez az alegység három szakasszal rendelkezik - egy lángszórókkal fölszerelt utász szakasszal (általában régebbi típusú BTR harcjárművekben), egy mozgás biztosító szakasszal (egy BLG és 4 TMM hídvető) és egy építő szakasszal (erődítő eszközök, például MDK-2 járművek). Ezek mellett a század PMZ-4 aknatelepítővel is rendelkezik, így alkalmas az ellenség mozgási szabadságának korlátozására is. Nálam ezt ezredenként öt modell jeleníti meg: Egy Kraz-255 teherautó PMZ-4-el, ez szállítja a két talpnyi gyalogost, illetve egy nehéz technikával - ez a harckocsi ezredekben egy T-55 műszaki harckocsi, a gépesített lövész ezredekben pedig egy MDK-2 árokásó gép (ennek például nincs szerepe a Cold War Commander szabályrendszerében, de nem baj, nagyon tetszett a figura). Ezt egészíti ki egy MTU-20 hídvető (hk. ezredben)vagy egy TMM Kraz (gl. ezredekben). Ezt minden ezrednél szeretném elkészíteni, így saját szervezetszerű műszaki erőiket használhatják, ha az kell egy csatához.

Kraz 255 + PMZ-4

001.jpg

pmz.JPG

Utászok

A gyalogosok szállítása az elsődleges feladata, a játékban más szerepe nincs. A műszakiakhoz alapvetően Krazokat fogok használni, hogy a sima teherautóktól (Ural) megkülönböztethetőek legyenek. A gyalogság második világháborús német utász, az összes korszakban használható, ebben a méretben ez univerzális figura :)

1_8.JPG

2_5.JPG

MDK-2

Nehéz árokásó gép (tuti ennek is van valamilyen spéci neve), erődítések készítéséhez. Max objektívának jó, más szerepe nincs - de nagyon durván néz ki, úgyhogy beszereztem! A harckocsi ezredek műszaki T-55-öse egy másik posztban már szerepelt.

01.jpg

bat_m.JPG

Az ezredek műszaki századai tehát jelenleg így néznek ki - plusz a hídvetők, azok viszont már szintén szerepeltek egy korábbi posztban:

szd.JPG

A hadosztályok műszaki zászlóaljai

A harc során alegységekre bontva, a feladat függvényében, az ezredekhez csatolva, vagy a tartalékba helyezve kerültek volna bevetésre - nem egyben. Ez alapján tehát nem is csináltam nekik HQ talpat, csak simán a századokat készítettem el. Ami szükséges, azt simán odacsapom majd valamelyik kötelékhez a játékok során4

- Utász század

Hasonló, mint az ezredeké - azonban itt a feladata már az átjáró nyitás/zárás, az egész hadosztály érdekében. Éppen ezért szintén páncélozott járművekkel ellátott alegység - egy átjáró nyitó szakasszal (UR-67/UR-77), illetve egy nehezebb aknatelepítő (GMZ) szakasszal.

UR-67 vagy UR-77 (korszaktól függ, hogy a modernebb v a régebbi típust használom majd)

Átjáró nyitó páncélozott eszköz, amely gyakorlatilag egy robbanó kábelt lő az ellenséges aknamezőre, ezzel nyitja meg azt.

0002.jpg

ur.JPG

GMZ páncélozott aknatelepítő

Az ellenséges betörések elől, irányok lezárására alkalmazható jármű, amely akár tűz alatt is képes gyorsan, nagy területen aknamezőt telepíteni.

00000_1.jpg

gmz.JPG

- Deszant-átkelő század

Három szakaszos század, ebből kettő PTSZ-el, egy pedig nehéz komppal fölszerelt (K-61). Ez utóbbi sajnos nincs figurában, így ezeket is PTSZ-el helyettesítettem. A század feladata, hogy gyorsan, különösebb előkészítés nélkül, menetből átvigye a nehezebb technikát a vízi akadályon.

003.jpg

ptsz.JPG

ptsz1.JPG

- Nehéz gépes/építő század

A század bunker építéshez, erődépítéshez való technikával rendelkezik. Egy nehéz, egy erődítő és egy víztisztító szakasza van - ezeknek különösebb szerepe nincs, de objektívának az első kettőt meg fogom csinálni. A nehéz földmunkákhoz az MDK-2 árokásót, az erődítés/építéshez a BAT-M-et használom.

BAT-M

hqdefault.jpg

batm.JPG

Hídvető század

Ez két TMM Krazos szakaszból áll (ezeket még nem festettem le, csak azt ami az ezredekhez kell), így sajnos most bemutatni nem tudom.. :)

- Pontonos század

Két nehéz, PMP pontonos híd telepítéséhez, vagy több kompként való üzemeltetéséhez rendelkezik eszközökkel. Két szakasznyi pontonos, egy szakasznyi motorcsónakos ereje van - én ezeket önhatalmúlag átvariáltam, és a nagy mennyiségű eszközre való tekintettel 3 pontonos, és 2 motorcsónakos (egy BMK-130 motorcsónak - amelyet egy Zil-157 teherautó húz és egy BMK-T tolóhajó) szakaszt csináltam belőlük. Sőt, hogy tovább rontsam a borzalmas történelmietlenséget, még egy századot csatoltam a zászlóaljhoz, megerősítésül! :) A valóság az, hogy az Oddzial Osmy készlete egy teljes századod ad, 1:1 arányba, így elég sok eszköz áll rendelkezésre ,nem akartam, hogy kimaradjanak. Az O8 ad hozzájuk továbbá letelepített pontonokat is (vízre), de ezeket sem festettem még le.

000.jpg

cs_szd1.JPG0.jpg

cs.JPG00.jpg

cs_bmk130.JPG

cs_szd.JPG

- Felderítő szakasz

A zászlóalj/pontonos század rendelkezik egy felderítő szakasszal - én ezt a mederfelderítésre kifejlesztett IMR Zsuk típusú járművel jelenítem meg. Szintén szerep nélküli eszköz, de ha már volt belőle egy csomó, hát fölhasználtam.

0000_1.jpg

imr_z.JPG

Így néz ki tehát a hidászok nélküli, de egy másik pontonos századdal megerősített műszaki zászlóaljam. Sajnos a csaták többsége nem igényli az ilyen szintű műszaki támogatást, de ki tudja mit hoz a jövő, remélem szükség lesz rájuk a játékban - a műszaki munkák lejátszása nagyon meg tudja ugyan bonyolítani a menetet, de ezzel egyben valóságosabbá is teszi a csatát!

p1010526.JPG

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://patkanybirodalom.blog.hu/api/trackback/id/tr3712115115

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

janos900 2017.01.13. 15:36:41

Nagyon jó! Kár, hogy kevés rá a szabály, pont ezek a járművek jelentik az egyik nagy különbséget a WW2-höz képest.

pati13 2017.01.14. 18:04:49

@janos900: Igen, ráadásul a szovjetek a tapasztalataikat elég magas áron szerezték meg.. Amúgy kiszámolták, hogy az európai vízrajz alapján átlagosan 50-60kilométerenként egy Kőrös, 150km-nél egy Tisza, 300-nál egy Duna szélességű folyóval találkozhatnak. Nem igazán akartak ezeknél leragadni :)
süti beállítások módosítása