A sok-sok (hja, több hónap -vizsgaidőszak, család, káosz a nyáron) után szeretnék visszatérni a blog íráshoz. Sajnos időm nem igazán volt festegetni, makettezni, ezért csak pár dolog készült el -annál több volt viszont a beszerzés! Következzen itt egy lista az elkészült, és a beszerzett cuccokról (többek közt saját magamnak is, hogy tisztábban lássak):

Kifestve:

-1/600 Spearhead WW2 német sereg (550 pont)

-1/600 BMP-2 zászlóalj (gyalogsággal), a harckocsiezredbe

bmp1bmp2.jpg

-1/600 BTR-80 zászlóalj, a gépesített lövészezredbe

-1/600 Műszaki zászlóalj (PTSZ, TMM, Pontonos cuccok, nehézgépek)

-1/600 VDV zászlóalj (BMD-2esekkel, ASU-85 és 2S9 megerősítéssel)

Ez a nagy része. Emelett van még sok hiánypótló 1-1 talpnyi figura, amelyek majd a képeken bemutatkoznak. Összességében a CWC szovjetek kaptak egy nagy adag erősítést (nem mintha eddig nem lettek volna elegen :D ).

Beszerzések:

-1/600 szovjetek -irdatlan mennyiségű O8 cucc, nehéztüzérség (2S7, 2S4, 2S5, BM-27), T-80B-k (2 zászlóaljnyi!), egy komplett VDV gépesített ezred (BMD-2, Air Assault), egy szovjet tengerészgyalogos dandár (BTR-60as gyalogos zászlóalj, PT-76/T-55 vegyes harckocsi zászlóalj), két gépesített lövészezred (BMP-1 és BTR 70/80), SA-4 és SA-6 légvédelmi rakétaosztályok, -szóval nagyjából minden, ami egy Harckocsi Hadosztály szervezetébe kell (és még annál is több!) -2 hk. ezred, 1 gép. lövészezred, egy megerősítő BTR-es lövészezred, tüzérezred, műszaki ezred, és a hadsereg közvetlenek (VDV, nehéztüzérség). Hogy mi a szösznek kellett ennyi cucc, azt nem tudom, de az tuti, hogy az asszony türelme végesebb, mint a hely a lakásban! :D szóval CWC szerint kb 45.000 pontnál leálltam, és már csak festeni kell.. (itt jegyzem megy, hogy az első, franciáknál rendezett CWC versenyen 3.000 pontból játszották a csatákat).

bmd2.jpg

-1/600 amerikaiak -az új kiadott O8 figuráknak hála belehúztam az amcsikba is. Beszereztem a modern (1985) gépesített dandárba újabb 1-1 zászlóaljnyi M1 Abramset és M2 Bradleyt, ezzel 2-2-re növelve a számukat (ez a hadosztályok 1. dandárájra jellemző szervezet). Emellé a régebbi típusú gépesített dandárba 1 zászlóaljnyi M48/60-ast, 2 zászlóaljnyi M113-ast, 1 osztály M109-el (egy teljes dandár lett ezzel). A USMC csoport kibővült 2 zászlóalnyi partraszálló (LVTP-7) erőre, egy zászlóaljnyi M60-al. Beszereztem egy csomó CH-46-os helikoptert is, Air Assaulthoz. Ezzel az amcsik is elérték vállalhatatlanul sok figurás létszámot, 35.000 pont/3 dandár mennyiségben (ami vicces, mert kb fele annyi helyet foglalnak, mint a szovjetek!).

1/600 franciák -új projekt, mivel az amcsikat is a szovjet pontérték közelébe akartam feltornázni (de minek..), viszont elég unalmas lett volna újabb gépesített dandárt építeni -így a NATO oldal tényleges szövetséges listává bővült, egy 1985-ös keltezésű francia páncéloshadosztály megjelenésével. Ezek nagy része már alapozott állapotban várja a sorát (az amcsik elé kerülnek, az tuti, mert kell a változatosság!): 1 AMX-30B ezred, 1 AMX-30B2 ezreddel, 1 AMX-10P gépesített gyalogezred. A hadosztály megerősítője 1 gyalogezred (VAB), egy tüzérosztály (AMX GCT) és egy huszárezred (AMX-10C), némi légi támogatással (Mirage F1, Gazelle).

A franciák 11.000 pont felé járnak, így a két ellenséges harccsoport nagyjából egálban van (oldalanként 4-5 ezred, ami ugye egy Battlegroup a CWC-ben, tehát a játékosonként ajánlott mennyiségű figura. Ebből következik, h oldalanként 4-5 játékos is kiválóan el tud majd játszani ennyi figurával, ha végre elkészülnek! Óriási Games Dayes bemutatókat látok.. ;) )

amx-30b_austerlitz_mourmelon_1.JPG

1/600 modern (2003+) NATO harccsoport, Irak: csak pár kimaradt és érdekes figura, hogy sivatagit is festhessek: M1A2 TUSK, M2A2, HMMWV, M-ATV századok (3-5 jármű) és LAV-25 USMC zászlóalj, némi francia Leclerc megerősítéssel (ez mondjuk nem Irakra, csak úgy). Az egészet poénból rendeltem, nem volt 3-4 GBP az egész..

1/600 WW2 németek -Spearheadhez, egy teljes német 1944-es típusú páncéloshadosztály készül (szintén tök fölöslegesen, de legalább lesz variáció + a sok szovjet zöld után változatosabb színt is kell festeni). Felderítő zászlóalj, 2 harckocsi zászlóalj (Pz IV, Panther), 2 pc. gránátos ezred, tüzérezred. 1500 pont, jó ha harmad ennyiből megy egy csata.

1/600 WW2 szovjetek -csak mert "a ződekből sosem elég". Egy komplett 1944-es páncélos hadtest, 1 harckocsi dandár (2 zászlóalj T-34-85-el, 1 M4A2 Shermannel), egy gépkocsizó lövészezreddel, műszaki, aknavető, nehézharckocsi, gárda akármi nehéz-könnyű önjáró tüzérezredekkel. Rettenetesen sok szovjet, as usual (1500+ pont).778853b.jpg

 

Összefoglalva elmondhatom, hogy leginkább az 1/600 témák foglalkoztatnak jelenleg -egyfelől frissül a figurák listája, másfelől volt egy online shop ( http://www.1to600miniatures.com/ ), ahol majdnem féláron szórták ki egyesével a figurákat, tehát össze lehetett válogatni ami kellett. Tervek szerint ezeket mind kifestem, addig beszerzés leáll (hát persze).

 

 

Makettezés:

-1/300 Epic orkok -most a főcsapás iránya az ork sereg Epicben. Sokat játszottam velük, tesztelgettem, stb -és nagyon sok figurát, tankot konvertáltam, fúrtam faragtam hozzájuk, így egész szépen bővülnek -sajnos a festésnél mindig sokadrangúak lettek, de ha lecseng az 1/600 őrület, majd nekik fogok kezdeni..

 

Játékok:

-Warmaster -idén, egy véletlen folytán úgy alakult, h kis papírból kivágott lapocskákkal sikerült kipróbálni a Warmastert is (igazából a rendszer a CWC/BKC apja, ugyanaz az aktiválós cucc), és nagyon bejött. Úgy döntöttem hát, hogy belekezdek egy Vámpír sereg építésébe (akkor még nem tudtam, h az egyik legritkább/legdrágább seregről van szó), ami elég lassan halad. A játék hangulata megtetszett, szeretnék még játszani, a kis papír lapokkal, hogy tudjam mit érdemes beszerezni.c2005spcp0131-02.jpg

Nos, wargamer szempontból körülbelül ezzel telt a nyár -pár OWW2, Epic és Warmaster meccsel, sok ork faragással, és 3mm-es figurák festésével. Remélem a következő pár hónapban nagyon sok időm lesz festeni, mert igazából el vagyok maradva a saját tervekhez képest -nem beszélve a blog írásáról (fotózásról, stb), amit be fogok majd pótolni!

 

 

2 komment

Címkék: WIP 1/600 1/300

A bejegyzés trackback címe:

https://patkanybirodalom.blog.hu/api/trackback/id/tr97738012

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sándor Kaba Sarkadi 2015.08.27. 15:11:22

Szevasz!

A WW2-es cuccokhoz nem tudok érdemben hozzászólni, de a Warmasterről szívesen olvasnék egy rövidebb (vagy akár több hosszabb) cikket. Ha jól tudom, ez a WHFB Epic változata, ugye? Milyen seregek vannak? Ugyanazok, mint a Fantasyban? Ennek is vége van már? Mennyire népszerű, hol játsszák a világon és Magyarországon? Mennyi idő általában egy ilyen meccs?

Üdv:
Kaba

pati13 2015.08.27. 18:16:58

Üdv!

A Warmaster a WHFB világában játszódik, és ugyanazok a seregek és az egységek (legalábbis a 6. kiadás környékén jött ki, az akkoriakkal azonosak), és kb ennyi a hasonlóság. Ez egy önálló rendszer (ami igen, megszűnt), amely teljesen más mechanizmussal, más alapokon működik. Itt hadseregeket irányítasz, egy egység egy regiment (ezred -több talpból -kb zászlóalj- áll, a figurák csak jelölésre vannak, nem adják vissza a valós méretarányt), ezeket aktiválva kell egy teljes csatát megvívni, míg a WHFB-ben max kisebb összecsapásokat lehet lejátszani.

Itthon max Pesten játsszák (illetve mi Csongrád megyében :D ), de csak pár ember. Világ szinten rétegjáték volt ,nem a tömegeknek készült :)
süti beállítások módosítása