A szovjet légierőről szóló második posztom a forgószárnyas repülő eszközöket érinti. A helikopterek a szárazföldi erők támogatására, azok kötelékében szolgáltak (tehát nem külön a légierő -az NDK esetében a 16. Légihadsereg-részeként).

Az érdeklődési körömbe került 2. Gárda Harckocsi hadsereg kötelékében a Damm körül települt helikopter erők közül a 172. Önálló Harci Helikopter Ezred erőit szerettem volna megjeleníteni. Az ezred kötelékébe 21db Mi-8 /Mi-17 (szovjet nevén Mi-8TV/MTV, NATO kód alapján Hip-C és Hip-H) felfegyerzett szállítóhelikopter és 37db Mi-24 (Mi-24V/P, NATO kódja Hind-E/F) harci helikopter tartozott.

Mi-8/17

Az 1960'-as évek vége óta nagy számban gyártott, többcélú helikopter. Többször bizonyított, megbízható konstrukció, amelynek egyes változatait fegyverzettel látták el. A helikoptereket a gyalogság szállítására szeretném használni -a gépesített lövészezredem egy zászlóalját szeretném légi szállítású tartalékként felhasználni, amelyet Mi-8-as helikopterek szállítanak majd.

A festésnél a Vallejo Pale Green színre German Uniform zöldből készült álcaminta -a gépek hasát Vallejo Pale Blue színnel festettem.  A felségjelzéseket -vörös csillagokat- megpróbáltam kézzel elkészíteni.

mi82.JPGmi81.JPGmi8.JPG

Mi-24

Az egyik kedven helikoptertípusom -már csak a formája alapján is. Egyszerre páncélozott harci helikopter, komoly páncéltörő és nem irányított rakétafegyverzettel, valamint 12,7mm-es, 4 csövű géppuskával, vagy dupla 30mm-es gépágyúval -ugyanakkor szállítókapacitással is rendelkezik. A szovjetek nagy számban gyártották, és harci körülmények között is többször kipróbálták -sikerrel.

Az egyik géppárt a klasszikus (fent leírt) szovjet festéssel készítettem el, a másikat pedig az Afganisztánban használt barnás színnel (Citadel Bestial Brown, Revell Ocre).

mi242.JPGmi24afg.JPGmi24.JPG

Mi-26

A szovjetek által gyártott óriás szállító helikopter a világ legnagyobb sorozatgyártásra került ilyen jellegű járműve. A 80'as évek elején lépett szolgálatba, ezért valószínűleg nem állt rendelkezésre 1985-ben -azonban egy ilyen különleges járművet nem lehet nem beszerezni! :) Igazi kincs, egy hatalmas gyöngyszem -egy megerősített zászlóaljat is elvisz a játékszabályok alapján.

Festése ugyanaz a korszakban alkalmazott szovjet festés, mint a többi gépé -azonban kapott egy apró diorámát is: a leszállását egy lövészraj biztosítja.

mi261.JPGmi26talp.JPGmi26.JPG

Nos, ez a két poszt összefoglalja az általam választott területen alkalmazott szovjet repülő erőket -mind a forgó, mind a merev szárnyú gépeket. Terveim szerint lassan lefotózom az eddig elkészült amerikai erőket -a kiegészült USMC csapatokat, és a frissen festett US ARMY gépesített dandárt.

 

Egy csoportkép a végére:

heliösszes.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://patkanybirodalom.blog.hu/api/trackback/id/tr696729281

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bogesz001 · http://arhk.xszerver.hu 2014.09.26. 21:03:04

Baromi jól néznek ki. Gratulálok hozzájuk!
süti beállítások módosítása