A következő poszt a rohamosan bővülő -készülő 1/600-as szovjet seregemről készült. A sereget több részben szeretném bemutatni, az elsőben egy a CWC szabályai szerint (1 talp = 1 szakasz) készült harckocsiezred kerül sorra. A tervek szerint egy szovjet harckocsi ezred, egy szovjet gépesített lövészezred, és némi hadosztály támogató erő alkotja majd a végleges sereget (vagy esetleg 2 -3 harckocsi ezered, hadosztállyá bővítve őket -ennek egyetlen hátránya, hogy a játszhatóság miatt egyszerre kell amerikai és szovjet sereget is gyűjtenem, ami megfelezi a rendelkezésre álló időt/ anyagi készleteket, így nem valószínű, hogy ezt a szintet valaha elérem. Nem beszélve arról, hogy soha az életbe nem fogunk ennyi figurát felrakni egy asztalra sem, és nemcsak a helyhiány miatt.. :) ).

Szovjet harckocsi ezred -de melyik?

Az általam összerakott alakulat a szovjet erők Kelet-Németországban állomásozó csapatai közül került ki (angolszász elnevezéssel -Group of Soviet Forces in Germany -GSFG), annak is az északi, 2. Gárda Harckocsihadsereg állományából (hogy pontosan melyik hadosztály, azt még nem tudom, mert nem döntöttem el, hogy harckocsi vagy gépesített lövész hadosztályt akarok építeni -alapvetően amíg 1-1 ezredben gondolkodom, addig bármelyik lehet. A harckocsi ezred jóval kisebb kiadás, és jóval egyszerűbb a festése, stb -a gépesített lövészezred dupla ár -gyalogság + lövészpáncélosok, dupla talpalás, bonyolultabb festés -úgyhogy valószínűleg egy tankhadosztály lesz a cél). Ezek az erők kaptak először a modernebb T-64-es harckocsikból, amelyek a korábbi T-55, és T-62 típusokat váltották  (a délen állomásozó erők rögtön a T-80 típust kapták, bár erről a rendelkezésekre álló források nem egyértelműek).

A Németországban állomásozó szovjet erők mind el lépcsős alakulatok, a lehető legmodernebb felszereléssel ellátott csapatok voltak. A 2. Gárda Harckocsihadsereg célpontja az Észak-Német Alföldön való áttörés kiszélesítése volt, a mélységből érkezve, míg velük szemben a NATO vegyes erői álltak -Britek, Hollandok, stb. Az alakulat T-64-es harckocsikat kapott, majd ezeknek a modernebb változatát (T-64B -a játékban T-64 Improved), és a T-80-as nem elégséges gyártási kapacitása miatt, átmeneti megoldásként T-64BV (ERA -Robbanó Reaktív Páncélzattal ellátott változat) tankokat.

Az egyszerűség kedvéért beszéljünk mondjuk a 2. Gárda Harckocsihadsereg 16. Gárda Harckocsi Hadosztályának 47. Gárda Harckocsiezredéről, amely a festői Neusterlitzben állomásozott. Az, hogy az ezred pontosan milyen haditechnikával rendelkezett, még okot adhat a változtatásra, mivel csak nagy valószínűséggel rendelkezett az általam beszerzett harckocsikkal -ennyi azért a játék kedvéért belefér szerintem.

A harckocsi ezredemhez így két zászlóaljnyi T-64 B-t és egy zászlóaljnyi T-64BV-t szereztem be, mert több helyen is olvastam, hogy a szovjetek a tankokat általában zászlóalj szinten cserélték modernebbre.

A HK ezred felépítéséhez az alábbi linken elérhető szervezeti struktúrából dolgoztam: http://www.armouredacorn.com/refs--thumbprints-&-images/orbats/russian/1984/mrr-%28bmp%29-%2784.pdf#!1984/cc2g (mindenkinek csak ajánlani tudom, akit kicsit is érdekel ez a korszak).

A festéshez Vallejo Russian Greent fújtam airbrushhal, a lánctalpakat Revell Panzer Grey színnel festettem, és egy Army Painter Dark Wash árnyékolást kaptak a figurák. A lánctalpasok nagyon gyorsan készültek, az Epic 40K-ból származó 2x2 cm-es talpak elkészítése sokkal több időt igényelt, mint magunknak a tankoknak a festése. A parancsnoki talpak 2cm-es körtalpon (és legalább 2 modell felhasználásával), a felderítők nyilat formázó, faragott Epic 40k talpon kaptak helyet.

47/1. T-64B zászlóalj -1500p

A korábbi posztomban bemutatott harckocsi zászlóalj adta az ezred 1. zászlóalját. Nem sok mindent változtattam rajta, így a képek készítésekor inkább a többiekre koncentráltam.

t6410.JPGt6410hq.JPG

A zászlóaljakból 3 szakasznyi harckocsi ATGM-el (Anti Tank Guided Missile) rendelkezik, ezeket abból kiindulva, hogy komolyabb célzást igényelnek, és nagy lőtávval rendelkeznek -így inkább védelemben használták volna őket -kisebb földkupac, beásást imitáló "putty" halom mögött ábrázoltam. Ez a megoldás az egész seregen végigvonul, így egyszerűen észrevehető, melyik harckocsi a "keményebb" a többieknél.

 47/2. T-64B zászlóalj -1500p

A második zászlóalj ugyanilyen koncepció alapján készült, annyi variáció volt, az oldalsó lemezeket, lánctalp védő gumikat nem zöldre, hanem feketére festettem, így az asztalon is megkülönböztethető a két zászlóalj. hogy az egyes századok is apróságokban különböznek -az egyik (3 szakasz) például lánctalpnyomokat hagy maga után, ahogy a mezőt felszántja (míg a másik a már említett földsáncok mögött helyezkedik el). Összességében tehát a két zászlóalj nem keverhető össze, és a különböző századok is egyedileg lettek ábrázolva -lehet ez bonyolultnak tűnik, de nem szeretem a talpakon található, a tereptől elütő színjelöléseket, stb.

t6420.JPGt6420hq.JPGt6422.JPGt6423.JPGt6421.JPG

47/3. T-64BV zászlóalj -1680p

A 3. zászlóalj sajnos nem teljes, csak 6 szakasznyi T-64BV tankom volt, a maradékot T-64A harckocsikkal pótoltam ki (ezek egy saját HQ-t is kaptak, egy eljövendő zászlóalj alapjaként. Amint rendelek még, ezeket a hiányokat rendezni fogom). A HQ-ból is hiányzik még egy jármű, egy BTR-50PK, amint beszerzem, fel fogom tenni a talpra.

A tankok beszerzését nem a történelmi hűség, csupán a modellek szépsége (ha van ilyen 3mm-ben) indokolta -igazából kell némi változatosság ne legyen minden ugyanolyan, kiszámítható.

t64bv.JPGt64bv1.JPGt64bv2.JPG

47. Harckocsiezred, Gépesített lövészzászlóalj (BMP-1) -1750p

A BMP-1-esek a 80'as évekre már elavultnak számítottak, nagyrészt lecserélték őket BMP-2-esekre. Sajnos ezeket még nem szereztem be, amint ez megtörténik, a zászlóalj átkerül a készülő Gépesített Lövészezredbe.

A zászlóalj 9 szakasza (3 ebből ATGM-el) mellé 1 légvédelmi rakétás (SA-7) és egy AGS-17-es, automata gránátvetős szakaszt (ez a játékban nálam HMG-ként szerepel) is kapott, mindkettőt BMP-ben szállítva. A 120mm-es aknavető üteget Gaz-66 húzza.

bmpösszes.JPGbmphq.JPGbmp2.JPGbmp1.JPG120mm.JPGbmpösszes2.JPG

47. Harckocsiezred, Önjáró Tüzérosztály -435p

A harckocsiezredek egy két üteges, 6 szakaszos önjáró tüzérosztályt kaptak, amely 2S1 Gvozgyika 122mm-es lövegekkel volt felszerelve. A CWC szabályai alapján ezeket a HQ-k mellé lehet rendelni a szovjetek esetében, így nincs szükség túl sok FAO-ra (egyet azért hoztam, ami egy Masina, azaz ütegparancsnoki jármű -ezt szintén kerek talpon, de csak 1 járművel -nehogy összetévesszem a HQ-val).

2s1.JPG2s11.JPG

Ezek az ezred nagy alegységei. Ezen felül vannak a nem kevésbé fontos, bár jóval kisebb, század kötelékben, vagy gyakran a zászlóaljak mellé rendelve, szakaszonként alkalmazott alegységek. Én ezeket az ezredparancsnok (CO -Regimental HQ, RHQ) alárendeltségébe, vagy a zászlóaljakba besorolva hozom majd. Sajnos bizonyos dolgok még nem állnak rendelkezésre ebben a méretarányban (például műszaki gépek -terveim szerint egy műszaki század is lesz majd az ezredben), de amint készül hozzájuk figura, frissítem a listát!

Az ezred és a légierő között az együttműködést egy FAC irányítja, amely egy kerek talpon elhelyezett UAZ-469. Itt (és az amerikai seregben is) törekedtem rá, hogy egy könnyű terepjárót használjak, körtalpon elhelyezve, egységesen (amíg a FAO egy páncélozott jármű, magányosan, körtalpon -így nem lehet őket összekeverni).

47. Harckocsiezred, Felderítő század -120p

A felderítő század egy BRM-1-el felszerelt nehéz, és egy BRDM-2-vel ellátott könnyű páncélozott felderítő szakaszból áll. Ezt meg lehet erősíteni a hadosztály felderítő zászlóaljából is.

felderszd.JPGfelderszd1.JPG

47. Harckocsiezred, Légvédelmi üteg -190p

Az ezred légvédelmi képességeire főleg a harckocsik védelmében volt szükség, hisz a gépesített lövészzászlóaljak rendelkeztek saját, vállról indítható rakétás szakasszal.

A légvédelmi üteg egy önjáró légvédelmi géppuskás (Shilka) és egy önjáró légvédelmi rakétás (SA-9 -jelenleg beszerzés alatt, addig egy SA-13 helyettesíti) szakasszal rendelkezett -ezeket 1-1 harckocsizászlóalj mellé szeretném rendelni majd.

t6420lérak.JPGbmplérak.JPG

Az ezred ezen felül megerősítést kapott a 66. Gárda Légvédelmi Rakéta Ezredtől, egy SA-8 légvédelmi rakétakomplexum képében, amely a mögöttes területek és a parancsnokság védelmét látja majd el. -120p

sa8.JPG

47. Harckocsiezred, Logisztikai zászlóalj, Javító század

A "bika", azaz egy T-55-ös javító/vontató harckocsi sajnos nem kap szerepet a játékban, de objektívának tökéletes -és természetesen tetszett a modell. Terveim szerint beszerzek egy műhelygépkocsit is, hogy színesítsem a palettát, és a javító szakaszból tényleges század legyen.

T55 javító.JPG

Ez tehát a nagyjából kész harckocsiezredem, amelyet ha sikerül beszerezni a dolgokat (sajnos majd csak szeptemberben), akkor egy gépesített lövészezred követ. Iszonyat mennyiségű figurám van készen is -lefotózva, már csak szerkeszteni, és posztot írni kell róluk :)

Az ezredem képe, szerkesztve -pirossal jelöltem a CO alárendelt egységeket.

16/47. Harckocsi ezred, Neusterlitz, 1985: (7400p, BP: 55)

hke jelölt.JPG

hke2.JPG

A többi figura (légierő nélkül!) ízelítőnek, amelyekről majd cikk is készül (csak a szovjetek, az amerikaiakat most festem):tálca.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://patkanybirodalom.blog.hu/api/trackback/id/tr306612251

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Petrow 2014.08.18. 12:53:31

Istenemre, valahányszor fellépek a blogodra, mindig őszintén csodálom, hogy ennyire apró méretaránnyal is milyen jól elboldogulsz. Nekem már az epic 1:300-as is bőven a kapacitásom határát súrolja (talán mert -3,75-4.5 ös dioptriám van) :)

pati13 2014.08.18. 16:52:46

Na igen, ebben méretarányban azért nem olyan szembetűnő egy apró festési hiba, mint 28 mm-ben! ;)

A mini méretaránynál némileg élénkebb színekre, erősebb kontrasztokra van szükség, az sokkal jobban mutat az asztalon! Az Epic nekem már óriási lesz lassan, oda szinte már arcokat akarok festeni.. ami persze nem lehetséges azért :) Itt két három színes paca, és megvan egy figura.

Amúgy azért is kezdtem bele, mert haladós, szép látvány egyben, és persze helytakarékos -lenne, ha meg tudtam volna állni egy normális mennyiségnél :D De mivel apró, ha egy marékkal rendelek, fel sem tűnik -> azért a sok marék apróság a végén csak ugyanolyan helyigényes lesz, mint a nagytesók..
süti beállítások módosítása