A mostani posztomban szeretném megtörni az utóbbi idők II. világháborús és Epic Armageddon bejegyzések túlsúlyát, és bemutatni néhány "kis hajót". Az elnevezés csalóka, hiszen a méretarány is apró, és azon belül maguk a hajók is a kisebbek közé tartoznak -torpedórombolók, torpedóhajók és egy tengeralattjáró. Ezek a hajók gyakran kis méretüknél fogva háttérbe kerülnek a mezei wargamer szemében -ezért is szentelem ezt a bejegyzést a méltatlanul mellőzött kis "csónakoknak". :)

Az osztrák-magyar flotta, mint a kisebb flották általában, a századfordulón igyekezett a jövőbeni ellenfeleihez mért lemaradását a kis méretű, torpedó-vető hajók beszerzésével ledolgozni. A torpedó azonban nem bizonyult olyan jelentős fegyvernek (legalábbis akkoriban), mint amilyennek várták -ennek ellenére a Monarchia is kialakította a maga naszádokból és kis méretű hajókból álló flottáját.

A torpedóvető hajók megjelenésével a nagyobb vízi egységek, mint például a csatahajók közvetlen védelmére megjelent egy új, kis méretű, rendkívül mozgékony hajóosztály, a kezdetben torpedó-rombolónak, majd a későbbiekben simán csak rombolónak nevezett hajótípus. Ezeknek a hajóknak a létjogosultságát az orosz-japán háború tengeri összecsapásai igazolták.

Kaiman (50E) torpedónaszád

A Kaiman-t a Monarchia flottája Nagy-Britanniából rendelte meg. Ez gyakorlat volt a nemezetek között ebben a korszakban -az első prototípust Angliából rendelték, majd a licensz birtokában/vagy nélküle legyártották annak mintájára a saját hajóikat.

A Kaiman-t 1905-ben bocsátották vízre, és a maga 210 tonnájával és 56 méteres hosszával nem tartozott a nagy hajók közé. A hajót 23 másik követte, amelyek közül 13-at Triesztben, 10-et pedig Fiuméban készítettek el. A hajók kezdetben vízimadarak és vízi állatok, szörnyek nevét kapták, majd helyette 1917-től hadrendi számot kaptak. 50-73 közötti számon vették őket lajstromba, amelyet a gyártás helyszínére utaló betű követett (E-Anglia, T-Trieszt, F-Fiume). Így lett a Kaiman jelölése 50E.

A hajókat Citadel Catachan Greenre festettem, feketével keverve -a korabeli képeken szinte minden torpedóhajó fekete volt. Az apró méret ellenére egy főárbocot kaptak, 0,2 mm-es rézdrótból.kaiman.JPG

 A Huszár romboló

A Kaiman-nal egy időben, Angliában kezdték az építését a 400 tonnás Huszár I. rombolónak, amely a 14 hajóból álló romboló osztály névadója lett. A tragikus sorsú romboló mintájára 6-6 hajó készült el (a Triesztben készültek osztrák, míg a Fiuméban gyártottak magyar/horvát nevet kaptak).

A hajóosztály jól teljesített az I. világháború adriai frontján, szinte minden ütközetben részt vettek.

A hajókat négyesével készítettem el, ahogyan használni szeretném, egy-egy kötelékben -ezeket festésük alapján lehet megkülönböztetni. Az egyik a "montecuccoli-zöld" színt kapta (Citadel Gretchin Green), amely az I. világháború előtti időkben volt az Adrián szolgáló hajók festése, míg a másik már a háborús világos szürkét (Revell Mittelgrau).huszár.JPG

A Tátra romboló

A Huszár osztály feljavításaként, 1912-ben bocsátották vízre az 1000 tonna feletti vízkiszorítású Tátra rombolót, a 9 hajóból álló osztály névadóját. Rendkívül sikeres konstrukció volt, ennek köszönhetően a flotta szinte minden bevetésén részt vettek az osztály hajói.

A hajókat Revell szürkére festettem, és a 0,2-es rézdrótból készült árbocra egy zászlót tettem, megjelölve ezzel a romboló flotilla zászlóshajóját. tátra.JPG

U-14 (ex- Curie)

A Monarchia flottájába besorolt, korábban a Francia Haditengerészetben (MNF) 1912-től szolgált Curie az egyetlen tengeralattjáróm. Sajnos nincs már elérhető típus ebben a méretarányban, így igyekeztem kihasználni azt a lehetőséget, amelyet a Polában, 1914 végén beszivárgott francia tengeralattjáró elfogása jelentett.

Az általam jelenleg használt szabály (Battlefleet 1900) alapvetően a pre-dreadnought korszakra íródott, ezért a tengeralattjárók nem kapnak benne szerepet -így csupán a hangulat kedvéért szereztem be őket. u14.JPG

Jelenleg tehát ez a Monarchia flottájának könnyű hajókból álló része. A Navwar Pre-Dreadnought és WW1 kezdő csomagja tartalmazta a rombolókat, amit én egy Kaiman csomaggal egészítettem ki (a tengeralattjárók szintén négyesével vannak, a francia flottához -egyiket más festéssel készítettem el az U-14-nek).

összes_2.JPG

Terveim között szerepel, hogy a teljesen festett flottáimat apránként lefotózom, és érdekességképpen, néha megtörve a fő csapásirányt jelentő játékok unalmát -bemutatom :)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://patkanybirodalom.blog.hu/api/trackback/id/tr196179582

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása