pati13 2014.01.03. 17:13

Antik Akropolisz

Az újév első bejegyzése egy házilag barkácsolt görög városrészletről fog szólni. A klubélet beindulása után, elég sokat játszottunk ókori csatákat, ahol a terepasztalon meg kell jeleníteni a seregek "táborát" is, Ennek elfoglalása negatívan módosítja az adott fél egységeinek harcértékét, és amúgy is, hangulatos része a játéknak :)

Némi gondolkodás után arra jutottam ,hogy 1/72-ben egy táborrészlet bemutatása nem lenne túl izgalmas -egy sátor, egy őrrel, vagy felszerelési tárgyakkal nem kíván túl sok kreativitást -ezért, mivel mostanság az apró méretarányokba vagyok belebolondulva -úgy döntöttem, hogy egy hellén város részletét fogom megjeleníteni -madártávlatból (így ezt később felhasználhatom más játékokhoz is).


Némi utánaolvasgatás után találtam pár használható képet Athén antik Akropoliszáról, azaz a város hegyén álló Fellegvárról. Ez megragadta a fantáziámat, és némi tervezgetés után úgy döntöttem, hogy a saját szájízem szerint modellezett templom és környéke fogja a témáját adni a városrészletnek -ez végül is lehet Nagy Sándor tábora, amennyiben a legközelebbi városból kivonulva veszik fel a harcot az ellenséggel.

acropolis_map_02[1].jpg
A méretarány 1/1200 lett, így elég jól be lehet mutatni a nagy méretű épületeket is! Az alapot egy söralátét adta -egy 90mm-es söralátétet rajzoltam körbe 1mm vastag sztirol lapon, majd kivágtam. Ezután kemény műanyagot kerestem itthon, amivel megemelhetem a vár alapját -ezt néhány IKEÁ-s szekrényláb alátétben találtam meg! A vár formája így nagyjából megvolt.

A hegyoldalt Tesco kétkomponensű puttyból csináltam, megformázva a sziklákat. A két oldalsó területet szintén 1mm-es sztirollapból emeltem meg. A falak 5mm magas, 1mm széles (=6 m magas és 1,2m vastag) sztirol lap csíkokból készültek!

A ragasztáshoz szigorúan gél alapú pillanatragasztót használtam -mindenkinek, aki wargamezik, alapból csak ajánlani tudom ezt a típust!

a2.JPGa1_1.JPG

Az alapot adó sztirol lapba két nagyobbacska mágnest helyeztem el (6x1 mm), amely majd a szállítás során rögzíteni fogja a diorámát! a3.JPG

A városka temploma egy klasszikus görög mintára épült, fehér márvány templom lett, a maga oszlopsoros valójában. Először a templomot egy 3mm-es sztirol lapra emeltem (ez további szikla alapot ábrázol), amelybe 0,5mm-es fúrószárral kis lyukakat fúrtam -ezek alkotják a régi telefonkábel kibelezése során szerzett oszlopok alapját. Ezek kb 1cm magas kis rudacskák, amelyek tetejére egy 0,5-ös sztirol lap került. A tympanon vastagabb sztirolból készült, amelyet ugyancsak 0,5-ös lapból készült tetővel fedtem le.

A bástyák 0,7-es sztirolból készültek, amelyek tetejére 0,5-ös lapból kis védőfalat építettem -ez a képeken nem mutat túl sokat, de élőben azért elég jól néz ki. Itt komolyan elgondolkodtam, hogy embereket, őröket akarok e ábrázolni -az 1,5mm-es embermagasság viszont már az elmebetegség kategória felső határát súrolja :)

a4.JPG.

Felkerültek a kisebb szentélyek is -az első  a főtemplom bejárata mellé, a másik a majdani út mentén -mindkettő a klasszikus oszlopos formában készült el.

A Nagy Sándor istenként ábrázoló lovasszobor egy EPIC Imperial Guard Rough Rider figurából készült, némi faragás után

A szintek között, és a sziklákra felvezető lépcsősorokat csak egy sima 0,5-ös sztirollapból készítettem el -lehetett volna ezt is bonyolítani, de ebben a méretarányban nem biztos hogy megtérült volna a befektetett munka (majd a következő erődnél kiderül).

a5.JPG

A festéshez a falakat enyhén világos sárgával (Vallejo Icy Yellow) készítettem el. A templom és az épületek tiszta fehér festést kaptak, a tetők pedig Revell Brown (eredetileg bordó színnel festettem őket, de erről az asszony lebeszélt -utólag kiderült jogosan) festést kaptak. A szobor előbb réz, majd arany festést kapott. A sziklák Vallejo Pale Grey-el szárazecsetelt Citadel Codex Grey színt kaptak.

A sziklákhoz apróra tört mészkövet, a talpaláshoz sima zöld műfüvet s vasútmakettező (kis méretarányhoz való) apró kavicsot használtam, ezeket faragasztóval rögzítettem. Az első bástyákra két nagy méretű zászlót tettem, ezek a makedón királyi család jelét viselik.

A fák elkészítéséhez megfúrtam a helyüket, majd 0,4-es rézdrótot papírragasztóba (Blutek) szúrtam, lefestettem Citadel Bestial Brown-al, majd száradás után faragasztóba mártottam, és apró szivacsdarabokba forgattam.

A végeredmény:

akropolisz.JPGakropolisz2.JPGakropolisz1.JPG

Összesen kb 25 munkaóra ment el rá -a faragásban még nem voltam túlságosan járatos, de sok tapasztalatot szereztem. Ha most visszagondolok a munkára, tuti nem kezdenék bele :D

Ennek ellenére terveim között szerepel egy szép perzsa erőd elkészítése is! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://patkanybirodalom.blog.hu/api/trackback/id/tr315727961

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pati13 2014.01.03. 22:25:51

Köszönöm! :) Ha kicsit több időm lenne, elkészíteném a perzsa v akár római párját is!

Hamarosan csinálok egy posztot a makedón seregemről is!

Bulba 2014.01.03. 22:37:04

Nagyon jó. Megcsinálhatod a jövő évi GD-re az Epic terepet is... :-)

pati13 2014.01.03. 22:48:45

Hát ez kérlek, teljesen esélytelen :D

Roodie a Farkas 2014.01.04. 20:42:37

Hibátlan az ötlet, és a kivitelezés is!
süti beállítások módosítása